dinsdag 16 juli 2024

Dit zijn de tolwegen in West-Europa

Motorrijders komen in het buitenland soms voor verrassingen te staan als ze niet weten op welke wegen ze moeten betalen om verder te kunnen rijden. StressFreeCarRental.com heeft een handige gids samengesteld met een overzicht van een aantal tolwegen die je in West-Europa kunt tegenkomen. Het gaat om snelwegen, tunnels en bruggen waarvoor je moet betalen om je route te kunnen vervolgen.
 
Als je plotseling een tolweg tegenkomt waarvan je niet op de hoogte was, kan dat tot onnodige stress en paniek leiden, vooral als je niet over de juiste betaalmiddelen beschikt om te kunnen betalen (ook al kun je bij veel tolwegen nu ook elektronisch betalen).

Toerisme Oostenrijk: Waldviertel

Andorra

De Túnel d’Envalira is een 2,9 km lange tunnel in Andorra waarvoor een tarief van € 4,10 geldt voor gemotoriseerde voertuigen met 2 of 3 wielen.

België

Bij Antwerpen in België is ook een tunnel waarvoor tol moet worden betaald. De Liefkenshoektunnel kost € 6 als je contant betaald. Met een betaalkaart ben je € 4,95 kwijt.

Frankrijk

Voor tunnels, bruggen en autowegen in Frankrijk bestaan er diverse tarieven. Bij het bepalen van het verschuldigde bedrag wordt rekening gehouden met het aantal assen, de massa en de hoogte van het individuele voertuig. Een motor valt bijna altijd in het goedkoopste tarief. Je kunt bij de tolpoorten betalen met contant geld, een creditcard of elektronische betaalmiddelen.

Ierland

Voor een deel van de M50 rond Dublin wordt ook tol geheven, zonder tolpoorten. Motorrijders kunnen elektronisch betalen. Er geldt een korting voor elektrische voertuigen en voertuigen op aardgas. Ook elders in Ierland wordt tol geheven op een aantal bruggen, tunnels en snelwegen.

Nederland

Voor twee tunnels in dit land moet tol worden betaald. Voor de Kiltunnel geldt een tarief van € 2 voor motoren. Het tarief voor een motor in de Westerscheldetunnel is € 2,50 (€ 2 met m-tag).

Portugal

De Portugese autoriteiten heffen tol bij tolpoorten op verschillende wegen in het land. Op sommige snelwegen kan je met contant geld of een creditkaart betalen, maar op andere wegen moet vooraf worden betaald of met een on-board-unit of een systeem voor elektronische tolheffing. Een paar voorbeelden: de tol bedraagt € 22,20 voor motoren op de A1 van Lissabon naar Porto en € 22,50 voor motoren op de A2 en A22 van Lissabon naar Faro.

Verenigd Koninkrijk

In het VK wordt tol geheven voor sommige bruggen en tunnels, plus een deel van de M6 bij Birmingham. Daarnaast is er een congestieheffing in Londen en in het centrum van Durham. Tunnels en bruggen waarvoor kosten worden aangerekend, is onder andere de Mersey Silver Jubilee. Meestal kan er elektronisch worden betaald.

Toerisme Luxemburg: van Noord naar Zuid

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen