zondag 5 februari 2023

Ducati Diavel V4 gespot op straat

Vrijdag a.s. hangen we natuurlijk allemaal weer voor de buis, als Ducati z’n tweede model voor 2023 onthult. Het heeft er alle schijn van dat er in episode 2 van de Ducati World Premiere een nieuwe generatie van de Ducati Diavel wordt onthuld, met een belangrijke upgrade: het V4-blok.

De Diavel is als model een van de oudste modellen in het huidige Ducati-assortiment. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1986 en keerde in 2010 terug in de line-up als een zogenaamde ‘power cruiser’.

Hoewel Ducati de lippen stijf gesloten houdt over welke modellen we kunnen verwachten, is het bijna zeker dat we in één van de afleveringen de nieuwste generatie Diavel te zien krijgen nadat deze grotendeels onverhuld werd gespot. De foto’s werden gepubliceerd door de Duitse publicatie Motorrad.

Ondanks zijn opvallende uiterlijk, zal het grote nieuws van het vernieuwde model onderhuids zitten. Er zijn aanwijzingen die lijken te bevestigen dat de Diavel zal worden aangeboden met een aangepaste versie van Ducati’s V4-blok.

De V4-architectuur – die een belangrijke verandering van filosofie voor Ducati betekende toen het debuteerde op de Panigale sportmotor – zal de 1260 DVT Testastretta vervangen.

Verwacht wordt dat de Diavel V4 een afspiegeling zal zijn van de Multistrada door het 1260cc-blok te vervangen door het ‘Gran Turismo’ 1158cc-blok, zoals gebruikt in de nieuwe V4-versie van Ducati’s adventure-tourer. Verwacht wordt dat de Diavel V4 rond de 170 pk zal leveren maar getuned zal zijn voor een vet laag koppel zoals kenmerkend is voor een power cruiser.

De nieuwe Diavel zal waarschijnlijk ook een nieuw getekend chassis betekenen, hoewel Ducati voor het grootste deel een evolutionaire benadering heeft gekozen voor de derde generatie. Het kenmerkende, dikke en imposante profiel is volgens de spionage foto’s intact is gebleven.

Wanneer de Ducati Diavel V4 zal verschijnen, is onduidelijk. We hebben nog zes wollig omschreven thema-afleveringen te gaan. Maar als we moeten kiezen, gaan we voor de aflevering ‘Next Gen Freedom’. Die vindt plaats op 7 november, net als de EICMA in Milaan van start gaat.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen