13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

FEMA-studie: 90% van motorrijders tegen benzineverbod

Uit een enquête van FEMA blijkt dat een eventueel verbod op de verkoop van nieuwe motorfietsen met benzinemotor door meer dan 90 procent van de deelnemende motorrijders wordt afgewezen. De enquête liep in augustus van dit jaar af en draaide om de uitstoot van motorfietsen en een mogelijk verbod op de verkoop van nieuwe benzinemotoren. De enquête werd beantwoord door 23.768 mensen (1.188 vrouwen en 22.580 mannen).

Een van de belangrijkste vragen had betrekking op het nog niet bevestigde verbod op de verkoop van nieuwe motorfietsen met benzinemotor. De vraag luidde: ‘Wat vindt u van een eventueel verbod op de verkoop van nieuwe motorfietsen met benzinemotor?’. Het antwoord lijkt vrij overtuigend te zijn. 92,91% van de respondenten verwerpt een dergelijk verbod.

Meerderheid staat open voor iets anders

Hoewel dat klinkt als een klap voor het voortbestaan van de elektrische motor, verklaarde 88,75% van de respondenten ook dat ze openstaan voor een overstap naar uitlaatgasvrije motoren als door fossiele brandstoffen aangedreven machines zouden worden geweerd uit dichtgeslibde stadscentra. Dit klinkt als een geweldig percentage, maar het betekent niet noodzakelijk dat de elektrische motorfiets hun enige vorm van vervoer zou zijn. Maar er was een voorbehoud, en dat zou zijn zolang het elektrische equivalent niet meer kostte dan de benzine-aangedreven vergelijkbare motorfiets.

Interessant is dat 53,38% van de ondervraagden stopt met motorrijden wanneer ze geen nieuwe motorfiets met benzinemotor meer kunnen kopen. Terwijl 38,96% van de ondervraagden pas een emissievrije motorfiets koopt wanneer er geen nieuwe of tweedehands benzinemotorfietsen meer te krijgen zijn. Slechts 7,67% zou al een nulemissiemotor kopen als er nog benzinemotoren beschikbaar zijn.

Meeste motorrijders gaan volledig beschermd de weg op

Genegenheid voor elektrische motor daalt

Op de vraag of ze evenveel plezier zouden beleven aan een emissievrije motor als aan hun huidige motor, als er een totaal verbod zou komen op alle voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen, of als ze zouden stoppen met rijden, antwoordde 58,92% dat ze dan stoppen met rijden. Dit is een grote verandering in houding sinds 2016, toen 46% van de respondenten zei dat ze zouden stoppen met motorrijden. Van de respondenten rijdt 41,08% met plezier op een emissievrije motorfiets, tegenover 54% in 2016.

De enquête van FEMA toont aan dat elektrische motorfietsen in de publieke opinie nog een lange weg te gaan hebben om de genegenheid van de motorrijder te winnen. Met minder keuze in termen van fabrikant, stijl en prijs, om nog maar te zwijgen van wat volgens velen een prestatieachterstand is in termen van actieradius en oplaadtijd, kan de dageraad van de elektrische motorfiets nog wel even op zich laten wachten – maar hij komt wel dichterbij!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen