Handschoenen verplicht in Spanje?

Spanje overweegt om het dragen van handschoenen verplicht te stellen bij het rijden van een motor of scooter. Een onderzoek van de Dirección General de Tráfico (Spaanse Rijksdienst voor de Wegen) schopt een open deur in door te concluderen dat handschoenen het risico op verwondingen reduceren. De Spaanse beleidsbepalers grijpen de conclusie toch aan voor mogelijk strengere wetgeving. Ze moeten wel: het aantal dodelijk verongelukte motorrijders stijgt in Spanje. In 2018 waren het er 359.

Frankrijk al verplicht

Drie van de vier Spaanse motorrijders juichen een handschoenplicht toe. Waarschijnlijk ligt percentage nog hoger bij de helmplicht, maar toch lieten vorig jaar tien ongehelmde motorrijders het leven. Om dat oerdomme gedrag uit te bannen wil de Spaanse justitie niet langer drie, maar vier punten aftrekken van het puntenrijbewijs. Die puntenaftrek komt bovenop een boete van tweehonderd euro.

Nederland niet verplicht

In Europa heeft alleen Frankrijk een handschoenplicht voor motorrijders. Mocht je zonder gesnapt worden, dan kost je dat zeventig euro. Volgens de Nederlandse wet is het niet verplicht om motorkleding te dragen, het is wel verplicht om een helm te dragen, maar dat is ook een open deur.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Misschien vind je dit ook interessant?