13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Handschoenen verplicht in Spanje?

Spanje overweegt om het dragen van handschoenen verplicht te stellen bij het rijden van een motor of scooter. Een onderzoek van de Dirección General de Tráfico (Spaanse Rijksdienst voor de Wegen) schopt een open deur in door te concluderen dat handschoenen het risico op verwondingen reduceren. De Spaanse beleidsbepalers grijpen de conclusie toch aan voor mogelijk strengere wetgeving. Ze moeten wel: het aantal dodelijk verongelukte motorrijders stijgt in Spanje. In 2018 waren het er 359.

Frankrijk al verplicht

Drie van de vier Spaanse motorrijders juichen een handschoenplicht toe. Waarschijnlijk ligt percentage nog hoger bij de helmplicht, maar toch lieten vorig jaar tien ongehelmde motorrijders het leven. Om dat oerdomme gedrag uit te bannen wil de Spaanse justitie niet langer drie, maar vier punten aftrekken van het puntenrijbewijs. Die puntenaftrek komt bovenop een boete van tweehonderd euro.

Nederland niet verplicht

In Europa heeft alleen Frankrijk een handschoenplicht voor motorrijders. Mocht je zonder gesnapt worden, dan kost je dat zeventig euro. Volgens de Nederlandse wet is het niet verplicht om motorkleding te dragen, het is wel verplicht om een helm te dragen, maar dat is ook een open deur.

Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. En terecht! Nog steeds, of iedere keer weer zie ik bij warm weer idioten in teen slippers, korte broek en T-shirt of zelfs nog minder vrolijk met de motor rijden alsof ze niets kan overkomen.

    Ik kan me de uitzending van blik op de weg nog herinneren, waarbij een stel op een Goldwing van de weg was getorpedeerd en in bovenstaande kledij reed, en rillen van de brand- en schaafwonden op het wegdek lag.

    De week daarop was ’toevalligerwijs’ de verkoop van motorkleding aanzienlijk hoger…

Reacties zijn gesloten.