woensdag 28 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Harley-Davidson schort zaken op in Rusland

Het persbericht dat uit Milwaukee kwam was kort maar krachtig: Harley-Davidson stopt met de verscheping van motorfietsen naar Rusland. De volledige verklaring van het bedrijf luidt: ‘In het licht van de crisis in Oekraïne heeft Harley-Davidson zijn activiteiten in Rusland en alle zendingen van zijn motoren naar het land opgeschort. Onze gedachten gaan uit naar de veiligheid van de Oekraïense bevolking en degenen die door de crisis zijn getroffen.’

Hoelang die opschorting zal duren valt nog te bezien, maar H-D heeft een vrij grote aanwezigheid in Rusland. Het bedrijf biedt geen verkoopcijfers per land, maar zijn Europa, Midden-Oosten en Afrika-tak, waar Rusland onder valt, was verantwoordelijk voor 31 procent van de motorfietsverkoop in 2021 en 36,9 procent van de verkoop in 2020, dus het is aannemelijk dat de verstoring enig effect zal hebben op de motorrijders in dat land, ook al is het niets vergeleken met de verschrikkingen die de Oekraïense bevolking ondervindt van een brute aanval door zijn buurman.

MV Agusta CEO Timur Sardarov uit afschuw over de Russische invasie in Oekraïne

Ook Apple heeft de verkoop in Rusland stopgezet: ‘Vorige week hebben we alle export naar ons verkoopkanaal in het land stopgezet. Apple Pay en andere diensten zijn beperkt. En we hebben zowel het verkeer als live-incidenten in Apple Maps in Oekraïne uitgeschakeld als veiligheids- en voorzorgsmaatregel voor Oekraïense burgers.’ Dat is een enorme zet van het doorgaans terughoudende techbedrijf: iPhones vertegenwoordigen een derde van alle smartphoneverkopen in Rusland, en de verkoopbeperkingen hebben nu al effect.

Harley en Apple voegen zich bij Ford, GM, Volvo en andere auto- en techbedrijven in een bevriezing van zakelijke activiteiten in Rusland. BMW zegt ook dat het de export naar Rusland heeft stopgezet en dat het de productie in het land zal stopzetten – bijna de hele Europese productie van de autotak wordt getroffen door de Russische invasie in Oekraïne. En op de Instagram-pagina van zijn Amerikaanse dochteronderneming plaatste Ural, de enige Russische fabrikant van motorfietsen met hoge capaciteit, een eenvoudige boodschap: ‘No War’.

De paradox voor internationale bedrijven in een wereldwijd onderling verbonden economie is de noodzaak om zelfs in tijden van conflict de schijn van onpartijdigheid op te houden. Maar gezien de eenzijdige agressie van Rusland tegen zijn vreedzame democratische buur, is de keuze om zich uit te spreken of te zwijgen nog nooit zo duidelijk geweest.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen