dinsdag 18 juni 2024

Inhoud, routes & video’s Promotor 9/2018

TOEREN

Griekenland: Alexander Elixer

Over Alexander de Grote zijn bibliotheken volgeschreven. Maar geen enkel boek verklaart de oorsprong van zijn wilskracht. Welk elixer veroorzaakte ‘s mans ongebreidelde energie en reislust? Promotor stuurt onze man op de Balkan Michiel van Dam naar Griekenland. Net als Alexander de Grote is hij bepaald niet vies van avontuurlijke reizen, een smakelijke maaltijd en een goed glas wijn op zijn tijd. En het Alexander Elixer wakkert zijn reislust nog meer aan.

LEES VERDER

Namibië: op een Royal Enfield en een KTM door de Namibwoestijn

Het zandpad vanaf Grünau naar de accommodatie is deel van de eerste weg die vanaf Zuid-Afrika naar Windhoek liep, de hoofdstad van Namibië. Mijn KTM gromt tevreden door het losse zand, voor dergelijk terrein is het beestje tenslotte in de stallen van Mattighofen gefokt. Zo kom ik bij het Withuis, dat in 1912 door een Duitse immigrant werd gebouwd. De huidige eigenaars hebben hun agrarische activiteiten vanwege gebrek aan regen uitgebreid met een aantal gastenverblijven.

LEES VERDER

MOTOREN

Benelli TRK 502 X

Benelli is weer op weg. Met hulp van het Chinese Qianjiang en (motor)scooter importeur Moteo (Peugeot, SYM Tomos en Derbi), die het illustere merk naar Nederland heeft gebracht. Prachtig toch, een Benelli op onze wegen tegenkomen. Nadat we een paar maanden eerder de Leoncino 502 en de TRK 502 introduceerden, zijn nu de Leoncino Trail en TRK 502 X aan de beurt. In de Ardennen hopn we antwoord te krijgen op de vraag: is Benelli op de góede weg?

Duotest: BMW S1000 XR vs Ducati Multistrada 1260 S

Ze passen in geen enkele categorie, duiken overal op en beweren dat ze ondanks de sportmotorblokken toch geschikte toermotoren zijn. Kan zoiets goed gaan? Wij waren onderweg met de nieuwe Ducati Multistrada 1260 S en de BMW S1000 XR.

Lezers rijden op Energica

Bij een elektrisch aangedreven motor is alles anders, zeker bij Energica. Niet alleen omdat het transport van ionen het voortbewegen veroorzaakt en niet het onder druk opstoken van benzine. Ook ontbreekt een versnellingsbak, koppeling, toerenteller, uitlaat en… geluid. Maar is elektrisch motorrijden nog wel motorrijden? En zo ja: hóe rijdt dat dan? Promotor schuifelde met een aantal lezers over de stille Drentse hei.

Overzicht leverbare E-motoren

Wanneer je het aanbod elektrische motoren wat beter bekijkt, constateer je dat er de afgelopen jaren niet veel is gebeurd. Ideeën zijn er te over, maar met de uitvoering ervan hebben de meeste fabrikanten het moeilijk of laten ze het afweten.

VEILIG MOTORRIJDEN

ABS vergelijking I: welke motor remt het best?

Zo’n 30 geleden werden de eerste motoren nog optioneel uitgerust met ABS. Tegenwoordig is deze veiligheidstechnologie op elke nieuwe motor verplicht, maar het ene ABS-systeem is het andere niet. Een vers overzicht.

Veilig motorrijden: kun je je oude helm nog vertrouwen?

Niet alleen motoren en berijders worden ouder, ook je motorkleding is onderhevig aan een continue slijtage. Met name bij helmen zul je na een aantal jaren intensief gebruik de beslissing nemen of je ‘m inruilt of dat je ermee door blijft rijden. Mogelijk dat ons onderzoek van oude helmen je beslissing gaat beïnvloeden.

VIDEO’S

Interview Paul van Hooff

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen