KouwePotenTocht 2018: Halloween

De PROMOTOR KouwePotenTocht 2018 wordt extra zwaar. Niet alleen moeten we ons wapenen tegen de ijzige kou, maar ook tegen boze geesten. Jawel, we maken er een Halloween-rit van langs kastelen, ruïnes en andere griezelige zaken.

SCHRIJF JE IN!

Jan Dirk Onrust

Als eind oktober de oogst is binnengehaald, kunnen we de komst van de winter en het nieuwe jaar vieren. We zitten nog wel met het probleempje van de mensen die het afgelopen jaar zijn doodgegaan. Hun geesten zullen een levend lichaam zoeken om ook het nieuwe jaar te betreden komen. Dus wat doen we? We zetten een eng masker op en lopen rond met een brandende biet. Dat zal ze leren.

Bovenstaande logica was duizenden jaren de bron van een Keltisch ritueel aan de overkant van de Noordzee. Samhain noemden ze het. Onder invloed van de Romeinen en de kerk veranderde Samhain in Allerheiligen – All Hallows Eve, oftewel Halloween. Daarbij ging het meer om het vereren van de overledenen dan het wegjagen ervan. Maar de griezelige ondertoon hield stand.

ROUTE ONDER VOORBEHOUD

Die ondertoon is inmiddels boventoon geworden. Met heidense rituelen of religie heeft het nauwelijks meer wat te maken, met een geinige verkleedpartij des te meer.

Stevige opmars

Misschien komt het door Hollywood of internet, misschien is het een complot van de feestneuzenindustrie, maar Halloween is aan een stevige opmars bezig. In heel West-Europa en ook in Nederland. En ook al zijn motorrijders behoorlijk eng van zichzelf, we kunnen toch niet achterblijven. Daarom staat de Kouwepotentocht van zaterdag 3 november in het teken van Halloween.

Nederland zit wel met een probleem, qua Halloween-viering dan. We zijn namelijk het minst enge land ter wereld. We hebben geen lugubere kerkhoven, geen vervallen fabrieken, spookhuizen, griezelige steden, enge wegen en geen wildernis. Zelfs België is vele malen enger. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want Nederland is niet altijd een aangeharkt tuintje geweest. Ooit was het een moeilijk doordringbaar land met slechte wegen, watersnood, struikrovers en veel oorlog. Dat was de tijd dat kastelen werden gebouwd. Daarvan zijn er nog veel bewaard gebleven. Het zijn nu de plekken bij uitstek om Halloween te vieren.

Floris

De Kouwepotentocht van 2018 wordt dan ook vooral een kastelenrit. We beginnen (onder voorbehoud) bij één van de mooiste: Slot Loevestein, eenzaam gelegen op een punt waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen. Dat geeft al aan waar opdrachtgever Dirc Loef van Horne op uit was: tol heffen. Dirc was daarnaast struikrover, dus kon hij hier na een rooftocht dekking zoeken. Het slot werd later een staatsgevangenis waaruit Hugo de Groot per boekenkist wist te ontsnappen. Maar iedereen van boven de vijftig kent het slot vooral van serie Floris (Rutger Hauer). Paul Verhoeven is zo ongeveer de enige regisseur die van Nederland een spannend en gevaarlijk land wist te maken. We ontvangen je niet ín het kasteel, maar op de binnenplaats van het fort dat eromheen is gebouwd. Je krijgt koffie, gebak en iets griezeligs. Maar laat dat je er vooral niet weerhouden zelf enkele Halloween-rekwisieten in te slaan.

In Ammerzoden vinden we een van de best bewaarde slotgrachtkastelen van Nederlanden: Slot Ammersoyen (ca. 1350). Dat is wonderlijk, want dit kasteel is talloze keren belaagd. De laatste keer tijdens de bevrijding van Nederland (1945) toen het letterlijk tussen twee vuren lag. Uit het kasteel kwamen na de oorlog griezelige geluiden. Helaas waren die niet van geesten afkomstig, maar van een wasmachinefabriek die er tijdelijk was gehuisvest.

Dr Faust

Minder goed bewaard, maar waarschijnlijk wel het oudste van Gelderland is Kasteel Batenburg. Of beter Ruïne Batenburg. Er staat niet veel meer overeind, maar dat maakt Batenburg des te griezeliger. Het kasteel zou zijn gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. Daar is nooit bewijs van gevonden. Maakt ons niet uit, Halloween moet het sowieso niet van bewijzen hebben. Ook onbewezen is dat de beruchte Dokter Faust, die een pact met de duivel sloot, hier kwam, net als in Slot Waardenburg. Maar het is wel waar.

Creepy molen

Vlakbij ligt Kasteel Hernen, dat net als Loevestein een rolletje in Floris speelde. Wij waren dat vergeten, maar dat geldt zeker niet voor de nabijgelegen Molen van Hernen, waar Floris zijn vijanden aan de wieken vastbond. Slapeloze nachten hadden we ervan. Oké, we waren zes, maar toch.

We gaan de Veluwe op om de duisterste weggetjes te zoeken. Net zolang tot we bij een geheimzinnig gebouw uitkomen dat zulke krachtige signalen uitstraalde dat het tot in Nederlands-Indië te merken was. We hebben het over Radio Kootwijk. Het is slechts een eeuw oud, maar minstens zo creepy als een middeleeuws kasteel.

Na kronkelige omwegen komen we aan bij de IJssel, waar we een van de vreemdste kastelen van Nederland op enige afstand zien liggen: Slot Nijenbeek, ook bekend als het Hoge Huis. Van het oorspronkelijk kasteel staat alleen de woontoren nog overeind, waardoor het er eerder Schots dan Nederlands uitziet.

Waarschuwing!

Het is overbodig te zeggen dat deze Kouwepotentocht bijzondere risico’s met zich meebrengt. Bij de meeste kastelen en vermoedelijk ook bij Radio Kootwijk liggen geesten op je lichaam te wachten. En ook bij het behekste restaurant aan het eindpunt, waar een boerenzoon zich aan een eik ophing, is het oppassen geblazen.

Zorg dat je je hiertegen wapent. Een hakbijl of knipperende LED-hoorntjes op je helm is doorgaans voldoende om geesten op afstand te houden. Ook van afgehakte ledematen of een dodenmasker mag je goede resultaten verwachten. Alles is te koop bij de slechtere feestartikelenwinkel of online. Doe ‘s gek en veiligheid voor alles!

Ga mee op bozegeestenjacht!

Wanneer: Zaterdag 3 november 2018
Van waar naar waar: Slot Loevestein via Opheusden naar Zutphen
Afstand: Rond de 250 km
Kosten: Promotor-abonnees €52,- (incl. iets griezeligs), €47,- (zonder iets griezeligs), niet-abonnees resp. €67,- en €62,-
Inclusief: Koffie, gebak, iets griezeligs, lunch, buffet
Inschrijven: www.promotor-reizen.nl

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.