dinsdag 23 juli 2024

KTM ontwikkelt innovatief motorgeluid-monitoringsysteem

KTM ontwikkelt een innovatief motorgeluid-monitoringsysteem, zoals blijkt uit recente patenten. Dit systeem, dat microfoons en geavanceerde algoritmes incorporeert, belooft motorveiligheid en -onderhoud aanzienlijk te verbeteren.

De kern van het systeem bestaat uit microfoons die strategisch op de motor zijn geplaatst om een breed scala aan geluiden van de motor en de omgeving op te vangen. Deze microfoons zijn ontworpen om onderscheid te maken tussen normale bedrijfsgeluiden en abnormale geluiden die op mechanische problemen kunnen wijzen. Deze geluiden worden real-time geanalyseerd door een AI-algoritme, dat de gegevens vergelijkt met vooraf gedefinieerde geluidpatronen om mogelijke storingen te identificeren.

Een van de voornaamste voordelen van dit geluid-monitoringsysteem is de mogelijkheid om mechanische problemen in een vroeg stadium te detecteren. Atypische geluiden in de motor, transmissie of ophanging kunnen snel worden geïdentificeerd, waardoor motorrijders preventieve maatregelen kunnen nemen voordat kleine problemen uitgroeien tot ernstige storingen. Dit verbetert niet alleen de veiligheid, maar kan ook onderhoudskosten verlagen door ernstiger schade te voorkomen.

Veiligheid berijder

Naast preventief onderhoud is het systeem ook bedoeld om de veiligheid tijdens het rijden te vergroten. De microfoons kunnen geluiden van snel naderende voertuigen opvangen, waardoor de berijder wordt gewaarschuwd voor mogelijke gevaren die niet zichtbaar zijn in de achteruitkijkspiegel. Deze functie is vooral nuttig in drukke stedelijke gebieden of op wegen met beperkt zicht, waar gehoor een cruciaal hulpmiddel kan zijn bij het vermijden van ongelukken.

De integratie van het geluid-monitoringsysteem met andere technologieën op de motor, zoals het digitale instrumentenpaneel, maakt het mogelijk waarschuwingen duidelijk en intuïtief weer te geven. Als er bijvoorbeeld een abnormaal geluid wordt gedetecteerd, kan het systeem een specifiek waarschuwingspictogram weergeven, vergezeld van informatie over de mogelijke oorzaak en aanbevelingen voor inspectie of onderhoud.

Een ander interessant aspect is de potentiële connectiviteit van het systeem met mobiele apparaten. Via een speciale app kunnen berijders meldingen en gedetailleerde rapporten over de staat van hun motor ontvangen, inclusief historische opnamen van geluiden en uitgevoerde diagnoses. Dit vergemakkelijkt de communicatie met monteurs en servicecentra, waardoor een efficiënter en doelgerichter onderhoud mogelijk is.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen