zondag 21 april 2024

KTM RC990: meer spionagefoto’s duiken op

Het is geen geheim dat de RC990 de meest strategische motorfiets van Mattighofen is. Het werk eraan houdt ook nooit op. Niet in de laatste plaats omdat 2024 – met een verdere aanscherping van de Europese emissie-eisen, waarbij Euro5+ voorziet in controle over afstanden tot 35.000 km – voor de deur staat. Het is moeilijk voorstelbaar dat een verdere vergroting van de cilinderinhoud niet nodig zal zijn om het prestatieniveau van de huidige motorfietsen te handhaven. Daarom wordt er gesproken over een 990cc-blok voor de Duke-reeks en daarom gaan de tests van de nieuwe KTM RC8-sportmotor door met een blok dat naar alle waarschijnlijkheid al een grotere cilinderinhoud heeft.

De 2022 KTM 390 Adventure in bullet-points

De motorfiets op de nieuwe spionagefoto’s, gepubliceerd door Motorcycle.com (waar je ook de volledige fotogalerij kunt vinden), ziet er vrijwel identiek uit als het exemplaar dat in november werd gefotografeerd. Maar er lijken nog een paar details te zijn veranderd.

Laten we beginnen met wat hetzelfde blijft: het chassis, althans wat de frame/achterbrugmontage betreft, lijkt grotendeels op dat van de Duke hierboven, en verschilt dus volledig van dat van de track-only RC8C die in de zomer van 2021 werd voorgesteld. Dit alles wil zeggen dat de nieuwe RC8 zeker niet het supersportvlaggenschip zal zijn dat met de RC16 werd verwacht, wat helaas enige tijd geleden door Pierer zelf werd ontkend. Het is meer een model dat qua filosofie dichter bij de Yamaha YZF-R7 staat (of liever gezegd, bij de R9 die we verwachten…) maar met betere prestaties, meer concurrerend met de Ducati Panigale V2.

De achterkant is nogal massief, gezien de Akrapovic low-passage uitlaat, wat een brandstoftank suggereert die niet (volledig) op de traditionele plaats is geplaatst. Hoewel te oordelen naar het uiterlijk – de kuip is nog steeds die van de oude generatie RC en niet die van de nieuwe 390/125-familie – is het gemakkelijk voor te stellen dat het gefotografeerde prototype nog vroeg in het ontwikkelingsproces verkeert. Daarom is de komst voor 2022 onwaarschijnlijk, zo niet uitgesloten.

Voor de rest blijft alles hetzelfde: een vrij sportieve zitpositie qua voetsteunen, maar met een stuur (weliswaar onder de kroonplaat geplaatst) dat nogal omhoog staat, een beetje zoals bij de Aprilia RS 660, met remmen en vering die heel dicht bij dat van de KTM Super Duke 1290 RR liggen, dus met WP Apex Pro-componenten en Brembo Stylema-remklauwen die geventileerd worden door extra koolstofvezel ducts die voor het eerst (maar als optie) te zien zijn op de 2019 Aprilia RSV4 1100 Factory.

Bron: Motorcycle.com

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen