Lang leve de file!

Als je al jaren woon/werkt op de motor heb je een soort radar ontwikkeld voor rijden in de file. Als je nog maar onlangs hebt besloten de auto doordeweeks te laten staan, kan rijden in de file best imponerend zijn. Kortom: hoe rij je min of meer zorgeloos langs al die rijen auto’s.

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen dat je met je motor langs de file mag rijden. In de ons omringende landen is dat zeker niet zo vanzelfsprekend. In Duitsland werd langs de file rijden onlangs nog pertinent verboden. En voor het argument dat het in Nederland wel mag, is de Polizei echt niet gevoelig. We spreken uit ervaring. Maar goed: hoe vergroot je de kans om zonder kleerscheuren langs de file te rijden.

Let op je snelheid

Risico’s stijgen aanmerkelijk wanneer de snelheid hoger is dan 75-80 km/u, maar ook wanneer de snelheid waarmee je langs de file rijdt hoger is dan 25 km/u. Dat klinkt niet onlogisch. De minste risico’s loop je wanneer een langzaam rijdende file met een snelheid van zo’n 60 km/u voortbeweegt. Rijdt de gekooide horde sneller is het beter de rijbaan te delen.

Vermijd wegmarkeringen

Wanneer de file lekker indikt, is het verleidelijk de middenstreep als een soort van veiligheidsbuffer te gebruiken. Maar weet dat wegmarkeringen niet bekend staan om hun grip. Remmen op een wegmarkering kan de tremweg meters verlengen. Niet fijn.

Verfijn je lagesnelheidsmotoriek

Het geheim van stabiel motorrijden op lage snelheden is de soepele controle van je koppeling en gashendel. Hou de omgeving goed in de gaten en probeer met ontspannen armen te rijden zodat je soepel en kalm door de file beweegt.

Ontwikkel een risicoradar

Scan de omgeving op plotselinge veranderingen. Kleine aanwijzingen – een licht gedraaid wiel, een auto die dicht op de middenstreep rijdt, ogen die actief in de zijspiegel kijken – kunnen voortekenen zijn dat een automobilist van rijbaan wil wisselen.

Plan een ontsnappingsplan

Probeer je opties in kaart te brengen. Vraag je steeds af: Wat zou ik doen als…? Evalueer de situatie en bedenk dat je altijd weer je plek in de file kunt innemen wanneer de situatie niet lekker voelt.

Wees zichtbaar

De meeste automobilisten zijn hoffelijk wanneer ze je zien. Dan sturen ze de auto naar links of rechts waardoor er meer ruimte in de file ontstaat. Maar pas op voor de dodehoek. Blijf daar niet nooit hangen en als je er niet langs komt: laat je zakken. Zorg dat je zichtbaar bent in de buitenspiegel. Gokken dat ze je wel zien, is vragen om problemen. Als de ruimtes tussen de auto’s wat groter worden, verander dan regelmatig van plek op de weg. Een van richting veranderende koplamp valt enorm op in achteruitkijkspiegels.

Safety in numbers

Achter een meer ervaren filrijder aanrijden kan heel comfortabel zijn. Als Mozes in de Dode Zee splijt die de rijen auto’s en passeer jij ze in een zee van ruimte. Gaat Mozes voor je gevoel te snel, volg ‘m dan niet en rij je eigen tempo.

Wees voorspelbaar

Als de snelweg uit meerdere rijbanen bestaat, verwachten automobilisten dat je de file tussen de twee linkse rijbanen passeert. Wanneer de linker spitsstrook is geopend is dat de meest linker rijbaan.

Met de rem in de aanslag

Rij met twee vingers op de voorrem en hou je voet in de aanslag op de achterrem. Zo blijf je alert en scherp en ben je klaar voor situaties die om een onmiddellijke reactie vragen.

Speel het spel zuiver

Filerijden is ook een spelletje. Wanneer je je aan de regels houdt, blijft het dat ook. Geef automobilisten ook de ruimte, wees galant en hou een snelheid aan die automobilisten verwachten. En zo nu en dan een vriendelijk gebaar doet niemand kwaad.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.