22.3 C
Nederland
zaterdag 21 mei 2022

Lingewaardse dijken moeten weer open

Eindelijk eens goed nieuws in het dossier ‘dijkverbod’. Hoewel de Lekdijk bij Lopik per 1 maart juist verboden gebied is voor motorrijdend Nederland, heeft de rechtbank in Arnhem gisteren besloten dat het verbod dat in de gemeente Lingewaard van kracht is ongegrond is.

‘Onvoldoende gemotiveerd’, dat is het voornaamste argument dat de Rechtbank Gelderland gebruikt voor het laten terugroepen van het verkeersbesluit dat sinds 26 september 2016 van kracht is. Het verbod, waardoor motorrijders het gehele jaar op zaterdag, zondag en feestdagen niet meer welkom waren op de dijken langs de Rijn en Waal, was het eerste officiële besluit om specifiek motorrijders te weren van een dijk.

De KNMV en MAG maakten aanvankelijk bezwaar tegen dit verkeersbesluit van de gemeente Lingewaard. Toen het college van burgemeester en wethouders dit bezwaar ongegrond verklaarden stelden de twee belangenverenigingen een beroep op de rechter in. Dat het een lastige zaak is werd al snel duidelijk. De rechtbank moest de uitspraak tot twee maal toe uitstellen. Toch is er nu dus de uitspraak waar wij motorrijders erg blij mee zijn.

De rechtbank zegt dat het besluit ongegrond is omdat er door Lingewaard geen onderzoek gedaan is waaruit blijkt dat verkeersveiligheid en overlast die omwonenden ondervinden worden tegengaan met dit verbod dat specifiek op motorrijders is gericht. Uit een eerdere proef met het afsluiten van een aantal dijkvakken die het college van B & W liet doen bleek zelfs dat er helemaal geen grond was om motorrijders te weren. Volgens de rechtbank blijkt ‘uit het dossier en uit wat er tijdens de zitting is gezegd’ dat vooral de mening van een individuele raadsleden binnen de gemeente de doorslag hebben gegeven om het besluit te nemen. Dat die van mening zijn dat aanwonenden overlast ondervindne is volgens de rechtbank geen goede basis voor een dergelijk verbod.

Het is natuurlijk mogelijk dat het college onderzoek doet om het verbod alsnog te ratificeren. De rechtbank vindt het echter niet wenselijk om het verbod in de tussentijd in stand te houden omdat motorrijder shier hinder van ondervinden. Dus met dank aan het harde werk van de KNMV en MAG mogen: ‘De motoren in de weekenden en feestdagen weer rijden op de dijkwegen.’

Het volledige bericht van de rechtbank lees je hier.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen