maandag 11 december 2023

Markante motorrijder: Lawrence of Arabia

Een van de bekendste motorrijders aller tijden is zonder twijfel Thomas Edward Lawrence; Lawrence of Arabia. Hij versleet vele Brough Superiors en liet zich in 1925 zelfs uitdagen tot een wedstrijd met een gevechtsvliegtuig, een Bristol Fighter.

Zijn ongekende liefde voor de motor en diens snelheid betekende helaas ook een vroegtijdig einde van zijn leven. De George VII, de motor waarop hij verongelukte, was z’n zevende Brough en was vernoemd naar George Brough; de motorcoureur die in 1919 Brough Superior opzette. Zowel man als motor groeiden na z’n dood uit tot een mythe, en z’n trieste dood vormde de aanleiding voor de hedendaagse valhelm.

Maar, hoe? Nou, het was één van de doktoren van Lawrence die ernstig werd geraakt door de trieste tragedie die een vroegtijdig einde aan het leven van Lawrence maakte. Hierop besloot de dokter, neurochirurg Hugh Cairns, onderzoek te gaan doen naar de vele sterfgevallen als gevolg van hoofdletsel bij militaire motorrijders. Dit onderzoek leidde tot een toename van het gebruik van valhelmen. Niet alleen onder militairen, maar ook onder burgers. Deze ontwikkeling effende het pad voor een valhelmverplichting, die anno 2016 nog altijd vele levens per jaar red. Zoals wel vaker vormt een trieste gebeurtenis dus een aanleiding voor meer veiligheid achteraf, waarvan we nu nog altijd profiteren.

In MOTO73 nummer 7 van 2016 die nu in de winkels ligt wordt een compleet artikel gewijd aan Lawrence of Arabia. Een artikel vol bizarre feitjes en wetenswaardigheden over Lawrence, wereldsnelheidsrecords, Brough Superior en dus de kiem van de valhemplicht. Niets meer missen? Hier regel je meteen een abonnementje voor jezelf!

Foto: Richard Gibbs

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen