Maximumsnelheid met spoed verlagen

Het kabinet overweegt om op zeer korte termijn vanwege de stikstofproblematiek de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen. Die aangename maximum snelheid van 130 km/u dreigt dus alweer te verdwijnen.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond staat een kleine meerderheid van de Nederlanders achter dergelijke plannen, maar bijna veertig procent is mordicus tegen. Mocht de regering besluiten de maximum snelheid op alle snelwegen tot maximaal honderd km/u te verlagen, is 53% het daarmee oneens. Om de woningbouw vlot te trekken dreigt dat echter toch de harde realiteit te worden. Volgens Den Haag is een verlaging van de snelheid een goede manier om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Verandert er echt iets?
Over dat laatste is nog veel onduidelijkheid. De wetenschap heeft nog niet veel weet van het effect van een verlaging van de snelheidslimiet op de uitstoot van stikstofoxiden. Volgens de Commissie Remkes die onderzoek deed naar stikstofproblematiek is zes procent van de stikstof afkomstig van het totale verkeer. Daaraan verandert iets maar niet veel als snelwegen 100 km/u-gebied worden. Op provinciale wegen verandert er niets, in de steden evenmin en vrachtverkeer rijdt ook nog even hard. Een file op een 100 km/u-weg is bovendien net zo vervuilend als op een 130 km/u-weg.

Fronsende wenkbrauwen
Of Den Haag of de criticasters gelijk krijgen, kunnen we pas in de toekomst zeggen. Er zijn in het verleden wel onderzoeken gedaan, maar die zijn ook voer voor discussie. Toen de maximum snelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam van 100 naar 80 km/u ging leverde dat volgens de TNO een uitstootvermindering op van vijf tot dertig procent. Die percentages liggen zo ver uiteen dat je wenkbrauwen automatisch gaan fronzen. Zeker omdat buitenlandse studies nog lagere percentages opleverden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.