woensdag 28 februari 2024

Met de Harley LiveWire van border to border

Ondanks toenemende acceptatie, krijgen elektrische voertuigen nog voortdurend rake verbale klappen. Belangrijkste grief: Range anxiety. Lange oplaadtijden en te weinig oplaadpalen. Te duur ook. Maar of je het nu leuk vindt of niet, er zijn genoeg fabrikanten die serieus inzetten op elektrische golf, ook al is de enige grote fabrikant die tot nu toe een mainstream model heeft geproduceerd Harley-Davidson met zijn LiveWire (sorry Zero). En H-D probeert de angst voor de actieradius van een elektrische motor weg te nemen – of in ieder geval te verminderen. En Diego Cardenas helpt daaraan mee.

Hier is het achtergrondverhaal: Cardenas uit Californië stond in juni klaar om zijn 50ste verjaardag te vieren met goede vrienden in Spanje, maar COVID-19 stak door een stokje voor. Dus werd hij gedwongen een plan B te bedenken. Dat werd een reis van de grens tussen de VS en Mexico naar de grens tussen de VS en Canada. Op zijn LiveWire.

West Coast Electric Highway

Op het eerste gezicht is een elektrische motor niet de geijkte keuze voor zo’n trip. Maar Cardenas rekende op de West Coast Green Highway (of West Coast Electric Highway) om de reis te doen slagen. Ja, die bestaat: de West Coast Green Highway is een netwerk van snelle oplaadstations die tussen de 25 tot 50 mijl uit elkaar liggen langs Interstate 5 en andere belangrijke wegen in Washington, Oregon en Californië. De Green Highway gaat nog verder naar het noorden, tot voorbij Vancouver, Canada. De snelle oplaadstations verlagen de stoptijden onderweg en omdat ze op een min of meer regelmatige afstand van elkaar liggen, kunnen grote afstanden worden afgelegd. In 40 minuten kun je de LiveWire-accu’s tot 80% opladen en in een uur tot 100%.

‘Ik wilde deel uitmaken van de geschiedenis van Harley-Davidson, zodat mijn toekomstige kleinkinderen kunnen praten over hoe hun grootvader als eerste zo’n rit maakte op een elektrische H-D-motorfiets,’ zegt Cardenas. ‘Ik wilde de wereld laten zien dat de elektrische infrastructuur ook groeit.’

Verjaardag

De reis begon op 22 juni in San Ysidro, waar Caedenas op z’n LiveWire stapte. De reis naar het noorden was begonnen. Cardenas werd vergezeld door zijn vrouw en 8-jarige dochter, die achter hem aanreden in een auto. Zo’n 2.250 kilometer verder en negen dagen later reed Cardenas de grensstad Blaine, Washington binnen, op de dag dat hij 50 werd.

‘De reis was ongelooflijk. De West Coast Green Highway is een heel goed idee. Er zijn zoveel opties dat je er zeker van bent dat je je eindbestemming haalt. Als je een oplaadpunt om wat voor reden dan ook voorbij rijdt, weet je zeker dat de volgende dichtbij is. Het is geweldig! Nooit voel je de angst dat je ergens stil komt te staan met lge accu’s,’ zegt Cardenas.

Meer over de reis van Diego Cardenas, check deze link.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen