donderdag 28 maart 2024

Met de motor doorrijden naar voren bij rood licht, zo zit het echt!

Opschudding in motorland, want we lezen ineens overal de meest wilde verhalen over wel of niet naar voren rijden bij het stoplicht. Tot aan bewoording met illegaal voordringen aan toe… Reden van alle paniek en alle onduidelijkheid is een bekeuring in juli 2019 op een kruising van de Deltaweg in Goes. Een motorrijder besluit op deze zomerdag naar voren te rijden om zo vooraan te komen te staan bij het stoplicht. Hartstikke slim natuurlijk, want als je iets niet wilt is achteraan staan bij het stoplicht want er hoeft in dat geval maar ééntje niet op te letten… Het ‘probleem’ is dat de motorrijder dit echter doet over de vrije linker ruimte, in dit geval de voorsorteerstrook voor linksaf. Terwijl hij rechtdoor gaat en dat mag dus niet. Een agent ziet het gebeuren en schrijft onder het mom van ‘op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft’ en boete uit van liefst 240 euro. Inmiddels is deze boete overigens 250 euro (exclusief 9 euro aan administratiekosten), maar dat geheel terzijde.

Met de motor doorrijden naar voren bij rood licht, mag dat wel?

De motorrijder is het er niet mee eens en gaat in beroep omdat hij volgens het rechtbankverslag ‘uit veiligheidsoverwegingen naar de voorkant van de file probeerde te rijden’. Dit is volgens hem in lijn met de file gedragscode voor motorrijders en zou dus maken dat de omstandigheden van het geval het opleggen van een verkeersboete niet rechtvaardigen.

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 staat echter dat bestuurders die de rijbaan volgen, verplicht zijn op een kruispunt de richting te volgen die de voorsorteerstrook waarop zij zich bevinden aangeeft. In dat geval had de motorrijder dus linksaf moeten gaan omdat hij over de voorsorteerstrook voor linksaf reed.

Bovendien is de gedragscode alleen bedoeld om toe te passen bij stilstaand of langzaam rijdend verkeer op de Nederlandse snelwegen. In die gedragscode uit 1991 staat wel dat een motorrijder langzaam tussen de file door mag rijden. Bij snelwegen met meer dan twee rijstroken, mag de motorijder daarbij zelfs tussen de twee meest linkse rijstroken rijden. Daarbij is echter uitdrukkelijk benoemd dat de motorrijder geen gebruik mag maken van de vluchtstrook rechts van de rijbaan, de redresseerstrook links van de rijbaan, doelgroepenstroken, verdrijvingsvlakken of puntstukken. Ofwel, ook volgens door de motorrijder aangehaalde file gedragscode voor motorrijders is hij dus in overtreding. Daarnaast is een rij auto’s voor een stoplicht volgens de rechter niet een file te noemen.

Kortom, met dit verweer ga je het dus niet redden en dat is dan ook de reden waarom de rechter het argument van de motorrijder weerlegt.

Maar nu? Dat je dus niet zomaar van voorsorteerstrook mag wisselen, is nu dus duidelijk. Over het wel of niet legaal naar voren rijden wordt in deze uitspraak dus niets gezegd en daar zit nu de ruis.

Met de motor doorrijden naar voren bij rood licht? Lees hier hoe het echt zit.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

1 Reactie

  1. Ja, ik heb dit artikel een aantal keren langs zien komen. Maar gisteren zat ik op de motor en heb ik weer tussen de auto’s door naar voren gereden. Nu was het gisteren (10/1/2023) donker en regende het pijpenstelen; dus ik vond het “onzichtbaar zijn” een belangrijke motivatie om naar voren te rijden. Maar ten tweede dacht ik na over wat er in de uitspraak stond. De desbetreffende motorrijder reed naar voren door gebruik te maken van de rijstrook voor links afslaan. En dat is gewoon geregeld in de wet, dat mogen automobilisten ook niet. Ik ben gisteren op/binnen de stroken voor de aangegeven richting gebleven. Mijns inziens pleeg ik daarmee geen schending van de wet. Ik maak wel maximaal gebruik van de aangeboden ruimte op het wegvak.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen