Mooi, maar met Franse slag: de BMW R nineT Urban G/S Auriol

Of, om ‘m maar even geheel goed uit te schrijven: de BMW R nineT Urban G/S Dakar Series #1 Hubert Auriol. Een hele mond vol! Het is een ode aan BMW’s Dakar-overwinning in 1981 en 1983, met Hubert Auriol in het zadel. Nadat Auriol het motorklassement tweemaal had gewonnen, deed hij het ook nog eens in de auto. Daarna was hij ook nog negen jaar directeur van de Dakar. Je kunt wel nagaan dat Hubert in Auriol in Frankrijk wordt aanbeden als een god. En terecht.

Met die Franse voetnoot hebben we ook gelijk het slechte nieuws te pakken, want deze uitvoering wordt alleen in Frankrijk leverbaar. Er worden maar 40 stuks gemaakt, die €18.500 gaan kosten. Daarvoor krijgen de Fransen prachtige afgeplatte retro-cilinderkoppen die we nog niet eerder hebben gezien. Met een opvallend gouden voorwiel, contasterend met het zwarte achterwiel en blauw-witte kleurstelling met hetzelfde historische besef. Mooi, maar wij vinden de tekst ‘Urban G/S’ op de tank toch doodzonde. Al is en blijft het in de basis natuurlijk wel zo’n Urban G/S als bij ons in de Motorbase.

Elke Auriol-editie heeft op de tank een gegraveerde handtekening van de naamgever, die ongetwijfeld even moest slikken om zijn iconische nummer 100 ingeruild te zien worden voor 83: het jaar van zijn laatste overwinning.

Onderstaande video biedt naast het nieuwe model, ook mooie historische shots uit de iconische jaren ’80 van de Dakar.

 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Misschien vind je dit ook interessant?