zondag 21 april 2024

MV Agusta F4 Claudio: eerbetoon aan Castiglioni

MV Agusta eert met de F4 superbike, een carbon overgoten, 212 pk sterke schoonheid, oprichter Claudio Castiglioni.

MV Agusta heeft in de loop der jaren een paar fantastische limited editions gebouwd. Neem bijvoorbeeld het eerbetoon aan Ayrton Senna of Massimo Tamburini. MV Agusta heeft nu een speciale editie van de F4 1000 superbike gebouwd, ter nagedachtenis aan Claudio Castiglioni, de man die MV Agusta eind jaren negentig van de ondergang behoedde.

Claudio, een grote naam in de Italiaanse motorindustrie, speelde de afgelopen decennia een rol in de successen van Ducati, Cagiva en Husqvarna. Maar de periode dat hij aan het roer stond van MV Agusta bracht hem de meeste voldoening. Onder zijn bewind werd MV Agusta uit een winterslaap gewekt.

De eerste motor onder zijn bewind was de F4 750 superbike, ontwikkeld door 916-ontwerper Massimo Tamburini. Die motor vormde de basis voor een reeks nieuwe high-end modellen, zoals de Brutale en de F3. Later werd het assortiment uitgebreid met 1.000cc motoren, vanwege andere toelatingseisen van het WK Superbikes.

De laatste F4

Omdat ook MV Agusta niet ontkomt aan de nieuwe Europese emissie-eisen, wordt de F4 vervangen door een heel nieuw model. Dus viert MV Agusta feest met een laatste, in gelimiteerde oplage geproduceerde editie van de F4.

Veel carbon

De MV Agusta F4 Claudio heeft een volledig carbon, BST carbon wielen, de nieuwe Brembo Stylema remklauwen en Ohlins-ophanging. Verder beschikt de motor over titanium drijfstangen. In racetrim is de Claudio goed voor 212 pk, in straatuitdossing 205 pk. Het meegeleverde titanium SC Project uitlaatsysteem laat het gewicht van de motor zakken tot slechts 175 kg droog.

Natuurlijk is de MV Agusta F4 Claudio rijkelijk voorzien van allerlei rijdershulpmiddelen plus een AIM LCD-dashboard. Daarmee kun je zowel een datalogger als een GPS bedienen en zien waar je je tijden op het circuit nog een graadje scherper kunt zetten. Titanium bouten en bevestigingen zijn volop aanwezig en de handtekening van Claudio in het logo is uitgevoerd in goud.

Prijs bekend op de EICMA

De MC Agusta F4 Claudio is gelimiteerd tot een oplage van slechts 200 stuks. De prijs wordt bekendgemaakt op de EICMA in Milaan. We raden aan alvast wat geld opzij te zetten.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen