Norton presenteert Superlight, een racer voor de openbare weg

In Birmingham draait momenteel de NEC motorshow op hoge toeren. Voor Norton het moment om de Superlight te presenteren.

De Norton Superlight is waarschijnlijk de opvallendste motor van de NEC Motorshow in Birmingham. Het is onwaarschijnlijk dat je er veel op de weg zult zien. Norton presenteerde z’n nieuwe 23.000 euro kostende Superlight 650, een straatlegale racer, tegelijkertijd met de Atlas 650 Ranger en Nomad.

De 105pk sterke en 158 kilo wegende Superlight heeft een carbon carrosserie, carbon velgen en een enkelzijdige swingarm. Specs die geweldige prestaties beloven. Maar waar het natuurlijk echt om gaat is dat Norton een motor heeft waarmee het volgend jaar TT-wedstrijden kan winnen zoals Man. Immers hebben ze John McGuinness gecontracteerd.

Het 650 blok is eigenlijk de helft van het Norton 1200 RR V4-blok. De koppen zijn hetzelfde, evenals de boring van 81mm. Alleen de slag is iets langer, met een 270 ° krukas. De Atlas heeft een topvermogen van 85 pk, wat redelijk is voor een tweecilinder. De Superlight scoort echter 105 pk. En dan doe je wel mee in deze klasse.

De Superlight heeft een aluminium buizenframe, vergelijkbaar met dat van de V4 superbike. Dat, plus de carbon velgen, brandstoftank en de stroomlijn zorgen voor een heel laag gewicht van 158 kilo. Ga je voor de optionele titanium race-uitlaat, gaat er nog eens 6 kilo vanaf.

Het rijwielgedeelte en de elektronica zijn rechtstreeks overgenomen van de Superbike. Ohlins voor en achter, met respectievelijk NIX-30 vorken en TTX GP-monoshock. De remmen zijn van Brembo: 330mm schijven en M50 klauwen. Er is een quickshifter voor op- en terugschakelen, een LCD-kleurenscherm, volledig op IMU gebaseerde tractie controle en ABS instellingen.

Gelet op de prijs zal de Norton Superlight vooral z’n weg vinden naar verzamelaars en fanatieke Norton-fans.

Norton Superlight

Bron: Visordown Foto’s: Fast Eddie, Oxford England.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?