Onderweg: de laatste Panigale

Ducati liet heel wat stof opwaaien toen het in 2011 de Ducati 1199 Panigale presenteerde als opvolger van de 1198. Zoals de 1198 een evolutie van de 1098 was, was deze Panigale allesbehalve. Hier was sprake van niets minder dan revolutie, maar ook aan dit saga komt een eind. Zoals Ducati toont via een spannende video.

Het ligt niet in de aard van Italianen met stille trom af te gaan, dus reken maar op vuurwerk van het hoogste kaliber, dan kan het nooit tegenvallen. Niet alleen om een teleurstelling tegen te gaan, overigens, want wie goed oplet kan al plaatsen dat deze Final Edition Panigale niets minder dan waanzinnig indrukwekkend zal zijn. Qua kleurstelling valt een Corse-achtige lakset maar dan met de kleur groen op de kont op te maken en de getoonde uitlaatdemper lijkt erg op degene die we al kennen van de 1299 Panigale Superleggera. Hoe het verder qua specificaties uitpakt, is nog even afwachten, maar als de elektronica van de 1299 Superleggera – al is het maar in een eenvoudiger versie – zijn weg naar deze laatste Pani vindt, hebben we al iets om rijkhalzend naar uit te kijken.

If you can’t beat them…
De geruchtenstroom vertelde allang het verhaal van de aflopende zaak des Panigales. Een V4 is onderweg, opdat Ducati weer het Superbike Wereldkampioenschap kan domineren zoals het jaren deed. Het WK Superbike werd jaren gekscherend een Ducati-cupklasse genoemd, omdat het alles won en veel team ermee reden. Boze tongen zullen beweren dat het komt omdat Ducati de regels in hun voordeel afdwong, maar uiteindelijk moeten ze het wel maar doen.

Hoe dan ook is het WK Superbike inmiddels in handen van dezelfde organisatie die ook de MotoGP regelt, het Spaanse concern Dorna. Voorheen was dit een Italiaans bedrijf en kon Ducati met ‘eigen’ mensen zaken bespreken; dat gaat nu moeilijker. Onder de noemer ‘if you can’t beat them, join them’ gaat Ducati dus voor de viercilinder om te bewijzen het ook daarmee te kunnen, maar niet voor deze Panigale een waardig afscheid krijgt.

Volgens de video moeten we nog even geduld hebben tot vrijdag 7 juli. Het staat vast in onze agenda! Tot die tijd bekijken we even terug welke prachtige Italiaanse raspaarden de Panigale-naam al mochten dragen.

Foto’s: Ducati

[justified_image_grid ids=24799,24800,24801,24802,24803,24804,24805,24806,24807,24808,24809,24810]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?