Opinie: “Ik rijd mezelf hartstikke dood”

“Daarom ben ik nooit aan mij motorrijbewijs begonnen.”

De kans is nagenoeg 100% dat je als motorrijder deze dooddoener al meerdere keren hebt moeten aanhoren. Ik wel in ieder geval. Zeker als je iemand enthousiast wil maken om ook motor te gaan rijden. Het valt me daarbij op dat het niet alleen de ‘daredevil’ is die dit zegt maar ook de ‘accountant’ van je vriendengroep en kennissenstal.

De vraagt rijst bij mij dan ‘wat wil je hier nu mee zeggen? 

Het kan volgens mij twee kanten op: stoerdoenerij of zelfkennis. Beschik je over zoveel zelfkennis en beperkt motorisch talent dat je van tevoren al weet dat je de motor niet op de weg kunt houden en juist die ene boom in de bocht zult gaan raken of die fietser die net op het verkeerde moment op de verkeerde plek is? Dan is het de enige juiste keuze om niet aan motorrijden te beginnen en verdien je alle respect. Al is motorrijden echt niet heel ingewikkeld, kan het toch behoorlijk gevaarlijk worden als je de machine niet onder controle kunt houden.

Maar in negen van de tien gevallen is dit toch niet waar de persoon in kwestie op doelt volgens mij. Nee, op mij komt het eerder over als misplaatste stoerdoenerij. Alsof ze –op het moment dat ze op een motor stappen- ineens al hun verstand zullen verliezen. Ze overal de gaskraan vol open zullen zetten, de knieën in elke bocht tegen het asfalt zullen laten schrapen en het risico op een flink ongeluk met alle gevolgen van dien zomaar naast zich neer zullen leggen.

Klinkklare onzin natuurlijk. In een ieder –die geen zelfmoordneigingen heeft- zit een portie overlevingsinstinct dat je weerhoudt van dit soort acties als je ze niet beheerst. Maar weinigen vertrekken vrijwillig naar de eeuwige jachtvelden en dat houd je heus wel in je achterhoofd als je op een motor gaat zitten. Neemt niet weg dat een ongeluk in het kleine hoekje kan zitten, maar dat risico is er voor een ieder.

Toch betrapte ik mezelf ooit ook op het bezigen van deze opmerking. Het ging over een vriend van me. Hij reed destijds Harley-Davidson om rustig te blijven rijden. Over hem zei ik toen: “Maarten is de enige waarvan ik wel denk dat het verstandig is dat hij niet op een motor met veel pk’s gaat zitten…” In alle sporten die hij doet zoekt hij de grenzen, vandaar.

Maar recentelijk stapte hij van z’n Harley-Davidson over naar een veel krachtiger en sportievere Ducati Monster 1100. En na een paar ritjes kan ik definitief zeggen dat het onzin is. Want zelfs Maarten blijkt het risico wel degelijk te zien en handelt er ook naar.

Dus de volgende die weer eens tegen mij begint te bazelen, zal ik de vraag eens stellen: “Wat wil je hier nu mee zeggen?“ en adviseren: Stap gewoon eens op een motor en probeer het eens voordat je zulke onzin uitkraamt. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.