vrijdag 19 april 2024

Oudste Vespa onder de hamer

Een bijzonder Vespa prijkt deze week op de website van veilingsite Catawiki. Tot en met 28 maart kan er geboden worden op het derde prototype van Piaggio’s Vespa. Chassisnummer ‘1003’ is bewijs voor die claim. Nummer 1 en 2 zijn in de loop der jaren verloren gegaan, waardoor 1003 de oudste Vespa is die nog bestaat. 

In 1946 begon de productie van scooters bij Piaggio. Dat bedrijf maakte in de oorlog vliegtuigen voor het Italiaanse leger. Omdat Italië samenwerkte met de Duitsland en beide landen gedemilitariseerd werden, moest de directie van het bedrijf op zoek naar een nieuw product om te verkopen. Dat werden dus scooters. Het eerste model dat ze maakten, is de Vespa. Een icoon die overal ter wereld inmiddels een cultstatus geniet. 

De 98cc-scooter is volgens experts van Catawiki in verbazend goede staat. Tel daar zijn bijzondere status als oudste Vespa bij op en de geschatte waarde is ineens te begrijpen: tussen de € 250.000 – € 325.000.

Davide Marelli, Vespa-expert bij Catawiki heeft wel een idee wie de Vespa moet kopen: “We hopen dat deze Vespa terechtkomt bij een verzamelaar of een museum die dit stukje Italiaanse geschiedenis gaat beschermen voor de komende generaties. Door de cult-status van Vespa blijven de oude Vespa’s vaak veel geld waard. Een Vespa uit de jaren ’70 is bijvoorbeeld tegenwoordig soms wel het vijfvoudige waard van waar die voor is aangekocht. Hoe ouder een Vespa, hoe meer die waard is.” En dat blijkt wel uit dit voorbeeld! Op moment van schrijven staat het hoogste bod overigens op € 162.500. Daarmee is de reserveprice – de minimumprijs waarvoor de huidige eigenaar hem van de hand wil doen – nog niet gehaald. Heb jij er meer voor over? Hier moet je zijn! Houdt overigens wel rekening dat je de Vepa bij voorkeur komt ophalen in Italië.

Beeld: Catawiki

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen