Poken door de Pennines

De Pennines vormen de grillige ruggengraat van het Britse eiland. Het is een wereld van hoogveen, rotsen, valleien, wind, wolken en rode telefooncellen. Hans Avontuur nam een BMW R nineT mee en dompelde zich onder in nostalgie én héél veel bochten.

De lucht is grauw en grijs. Wolken trekken in gesloten formatie over de heuvels van het Peak District, mijn vertrekpunt voor een rit door de Pennines. Ik stop en trek een extra trui aan en verwissel mijn zomerhandschoenen voor dikke winterexemplaren. Veel helpt het niet. De kilte weet elke kier in de defensie te vinden en dringt vervolgens geruisloos binnen. Ik stuur de BMW R nineT steeds een beetje sneller over het roze lijntje van mijn navigatie. Op de plattegrond verschijnt Bakewell, een plaatsje dat ik ken van eerdere ritten en – belangrijker nog – waar ik uit het zadel kan om een kop warme thee te scoren in een Engels theehuis. Een stuk beroemde Bakewell Pudding erbij en mijn kachel brandt weer.

 

Grappige naam

Op een klein kaartje bestudeer ik de route over de Pennines. Grappige naam wel, die je ongeveer als Puhnains uitspreekt. Er is nogal discussie over het begin en het einde van het middelgebergte; onder geologen, niet onder motorrijders. Wij rijden de heuvels in waar ze gevoelsmatig beginnen en stoppen als het naar onze zin te vlak wordt. In vogelvlucht is het Penninische gebergte zo’n 400 kilometer lang, over de weg een veelvoud daarvan.

De entree via het Peak District voelt als opwarmen. Vooruit, noem het decor retro. Het is in elk geval een omgeving waarin de R NineT zich helemaal thuis voelt. Geen groottoerisme met enorme dagafstanden, hoge topsnelheden of ontelbare haarspeldbochten. Nee, hier komt het aan op ouderwets puur motorrijden. Met slechts één tas achterop. Licht en vrij.

 

MOTO73 19 – 2018

Benieuwd naar de rest van de rit van Hans op de R nineT? Je leest het in MOTO73 19 – 2018. Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Hans Avontuur
Foto: Hans Avontuur

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.