dinsdag 16 juli 2024

Valse berichten van het CJIB: ‘Betaal niet’

Er zijn valse berichten van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in de omgang. Berichten die je wijsmaken dat je een verkeersovertreding hebt begaan en dat je een dikke boete moet betalen. Het advies van het CJIB is daarom dan ook: ‘Betaal niet.’

Het CJIB laat op hun website weten dat berichten van het overheidsorgaan nooit of te nimmer via SMS, WhatsApp of e-mail worden verstuurd. Krijg je dus via een van die wegen een bericht over een boete, aanmaning of betalingsachterstand, dan weet je dus dat het foute boel is. Eigenlijk altijd zit er in het desbetreffende bericht een hyperlink. Klik je daarop dan kom je op een website die zeer waarschijnlijk ook malware op je telefoon of computer installeert. Klik daarom dus ook nooit op een link. Oh, en krijg je een dergelijk bericht? Maak dan vooral een melding. Dat kan bij het CJIB via valse-email@fraudehelpdesk.nl.

Opgelicht

Interessant feitje: Sommige mensen betalen het bedrag dat gevraagd wordt in een vals bericht direct aan het CJIB. Dat geld wordt altijd teruggestort bij de rechtmatige eigenaar. Daar tegenover staat dan weer dat het geld dat je overmaakt naar een andere partij vrijwel zeker kwijt blijft. Doe vooral wel aangifte bij de politie dat je bent opgelicht, misschien dat zij je nog kunnen helpen met die valse berichten van het CJIB.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen