Valse berichten van het CJIB: ‘Betaal niet’

Er zijn valse berichten van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in de omgang. Berichten die je wijsmaken dat je een verkeersovertreding hebt begaan en dat je een dikke boete moet betalen. Het advies van het CJIB is daarom dan ook: ‘Betaal niet.’

Het CJIB laat op hun website weten dat berichten van het overheidsorgaan nooit of te nimmer via SMS, WhatsApp of e-mail worden verstuurd. Krijg je dus via een van die wegen een bericht over een boete, aanmaning of betalingsachterstand, dan weet je dus dat het foute boel is. Eigenlijk altijd zit er in het desbetreffende bericht een hyperlink. Klik je daarop dan kom je op een website die zeer waarschijnlijk ook malware op je telefoon of computer installeert. Klik daarom dus ook nooit op een link. Oh, en krijg je een dergelijk bericht? Maak dan vooral een melding. Dat kan bij het CJIB via valse-email@fraudehelpdesk.nl.

Opgelicht

Interessant feitje: Sommige mensen betalen het bedrag dat gevraagd wordt in een vals bericht direct aan het CJIB. Dat geld wordt altijd teruggestort bij de rechtmatige eigenaar. Daar tegenover staat dan weer dat het geld dat je overmaakt naar een andere partij vrijwel zeker kwijt blijft. Doe vooral wel aangifte bij de politie dat je bent opgelicht, misschien dat zij je nog kunnen helpen met die valse berichten van het CJIB.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.