zondag 10 december 2023

Van wonderkind tot MXGP-wereldkampioen

Hoewel Jeffrey Herlings misschien wel de meest talentvolle crosser ooit is, heeft ook hij altijd alles moeten geven om zo goed te worden. Meiden? Geen tijd voor. Stoorzenders? Uit de weg ermee. School? Begin er maar niet over bij zijn vroegere onderwijzers. Dat Herlings inmiddels de beste ter wereld is, weet natuurlijk iedereen, maar slechts een enkeling was er vanaf het allereerste begin bij. MOTO73-verslaggever Peter van der Sanden wel. In dit bijzondere verhaal kijkt hij terug op de tijd waarin de kleine Jeffrey werd tot wie hij nu is: MXGP-wereldkampioen! 

Van kinds af aan is Jeffrey Herlings bezeten van de motorcross. Zijn vader, Peter Herlings, was in de nadagen van zijn carrière nog actief als motorcrosser toen op 12 september 1994 Jeffrey werd geboren. Vanaf het moment dat Jeffrey van zijn opa en oma en crossmotortje kreeg – Jeffrey was toen vier jaar – wilde de peuter niets liever dan crossen. De familie Herlings woonde samen met de grootouders Van Kaathoven aan de rand van een bos, niet ver van het crosscircuit van Boekel. Op het eigen erf werd al snel een crossbaantje gecreëerd en het minicrossertje stond alleen stil als de benzine op was. In de omliggende bossen ontstonden, zeker niet tot ieders goedkeuring, crossbaantjes. Of paadjes richting circuit Bezuidenhout in Boekel. Dat Herlings op de crossbaan sneller was en meer inzicht toonde dan zijn leeftijdgenoten hadden de kenners al snel in de gaten. 

 

Boerenslimheid

Al toen hij jaar oud was, wist Jeffrey wat hij later wilde worden: wereldkampioen motorcross. Dat vertelde hij iedereen die het horen wilde. Of niet wilde horen, zoals de leerkrachten op de lagere school. ‘Ik hoef alleen maar rekenen en Engels te leren. De rest doe ik zelf. En als wereldkampioen verdien ik straks meer dan jullie allemaal samen, dan word ik miljonair’, zei hij. Nee, een voorbeeldige leerling was Jeffrey niet. Boerenslimheid had hij wel. In tegenstelling tot de meeste van zijn klasgenoten wist hij toen al precies wat hij wilde en daar moest alles voor wijken. Uren, dagen, weken zat hij thuis Amerikaanse videofilms van de cross en supercross te kijken. Zo leerde hij Engels en keek hij de trucs af van de Amerikanen. Herlings leerde snel. Het duurde niet lang of hij sprong op de grote tafelberg in Boekel met zijn 65cc zijn vader op de 500cc voorbij. Voor Peter het sein om zelf te stoppen en zich te richten op de toekomst van zijn jongste zoon. Jeffrey heeft overigens nog een oudere broer, Danny. Die deed ook aan motorcross, maar beschikte niet over het talent om door te stoten naar de top.

 

MOTO73 20 – 2018

Benieuwd naar de rest van het interessante verhaal van Jefrrey Herlings? Je leest het in MOTO73 20 – 2018. Koop het nummer hier online of in de winkel.

 

Foto:Peter van der Sanden
Tekst: Peter van der Sanden

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen