zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Verwennerij op hoog niveau

De Franse Auvergne biedt een decor van vulkaankegels dat uniek is in Europa. Motorrijders worden er verwend in gastvrije horecagelegenheden en met fantastisch asfalt op bochtige wegen, die buiten de toeristische hotspots verlaten zijn.

Ligt je motorcamping aan de Franse D99, dan hoef je niet lang over een naam na te denken. De Nederlander Wim Schouten begon in 1994 in de Auvergne Camping Moto Route 99. Voor het logo hoefde hij alleen de twee zesjes van de Amerikaanse Route 66 om te draaien. Inmiddels bestieren de Franse Jérôme en Natalie het bedrijf en ze weten wat het hart van een motorrijder begeert. Voor overdag mooie wegen om te rijden en ’s avonds verwent Isabelle de gasten met haar kookkunsten en is het gezellig in de herberg en kroeg. Er is motormuziek – op zaterdagavond ook live – en motorvoer, zoals op vrijdagavond enorme steaks op de grill. Voor ’s nachts biedt Route 99 kamertjes en blokhutten, maar je kunt er ook gewoon je eigen tent opzetten.

 

Stilgelegde vuurspuwers

Als Jérôme en Natalie niet zelf met je kunnen rijden, geven ze bij het ontbijt uitleg over hun routes. Voorzien van een gedetailleerde routebeschrijving knarst de Street Glide uit het grind van de parking op weg naar de bochten in de Gorges de la Sioule en daarachter. De aanbevolen route is prachtig en de Harley knort tevreden door een groen landschap, dat in eerste instantie lijkt op dat van de Belgische Ardennen. Bij Bromont-Lamothe schuiven er echter vulkaankegels in beeld; die hebben we niet in onze Benelux. Probeer ze maar eens te tellen: tussen de tachtig en honderd vulkaankegels omvat de Chaîne des Puys, zo’n veertig kilometer van slakkenkegels, lavakoepels, kratertoppen, bergmeren en wat er verder bij een beetje vulkaanketen komt kijken. Die stilgelegde vuurspuwers laten zich prima toeristisch vermarkten. De parkeerplaats van pretpark Vulcania oogt nog groter dan de vulkaan zelf. Driekwart van het belevingsgebeuren is ondergronds gebouwd in de gestolde lavaresten van een echte vulkaan. In een uurtje of wat kun je je een globaal inzicht verschaffen in de wondere wereld der vulkanen, hier in de Auvergne en daarbuiten in de rest van de wereld. Je bent gemakkelijk een dag zoet met het bezoek aan het Vulcania-park, dus als het eens een dag regent, hoef je je niet te vervelen. 

 

MOTO73 22/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over de Auvergne? Je leest het in MOTO73 22/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Foto: Michiel van Dam
Tekst: Michiel van Dam

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen