vrijdag 30 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Vijf bijzondere details van de Yamaha Ténéré 700 World Raid

De World Raid is uiteraard ontwikkeld om lange(re) afstanden te rijden. Precies daarom is de Yamaha uitgerust met een dubbele, op de zijkanten gemonteerde brandstoftank met een inhoud van 23 liter. Die combinatie moet goed zijn voor een bereik van ongeveer 500 kilometer. De twee tanks zijn lager gemonteerd en ook de brandstofpomp werd lager geplaatst. Het zwaartepunt van de motorfiets blijft op die manier ongeveer op dezelfde plaats als bij de bestaande Ténéré 700, met een tank van 16 liter. Een ander voordeel is dat de schommeling van de brandstof beperkt blijft, zeker in vergelijking met één grote tank.

Yamaha Ténéré 700 World Raid

Nieuw 5-inch tft-kleurenscherm

Het nieuwe 5-inch tft-kleurenscherm is gekoppeld aan de Communication Control Unit (CCU) van de motorfiets die contact houdt met de MyRide-app. Er kan gekozen worden uit drie verschillende thema’s. Het Explorer-scherm is modern en digitaal met alle rijgegevens makkelijk leesbaar. Het Street-scherm bevat een toerenteller met een ronde wijzerplaat en naald met een conventionelere look uit het analoge tijdperk. Het Raid-scherm is geïnspireerd op een typisch rallyrace-roadbook en bevat twee onafhankelijke countdown-tripmeters waarop de rijder de afstand tot het volgende routepunt kan zien. Rechts van het dashboard bevindt zich een usb type A-aansluiting.

Yamaha Ténéré 700 World Raid

Zadel

De Ténéré 700 World Raid werd uitgerust met een nieuw zadel met een hoogte van 890 mm. Het profiel is veel vlakker en de overgang tussen zadel en tank is aanzienlijk soepeler. Het zadel bestaat nog steeds uit twee delen. De nieuwe ergonomie is geschikt voor zowel een zittende als een staande rijhouding.

Yamaha Ténéré 700 World Raid

ABS met drie modi

Een andere belangrijke bijkomstigheid is de ABS met drie modi, die bij stilstand gewijzigd kan worden. In modus 1 is ABS volledig ingeschakeld op de beide wielen, zoals wettelijk vereist is tijdens het rijden op de openbare weg. Modus 2 en 3 zijn voorzien voor het rijden op niet-openbare wegen. Bij modus 2 (nieuwe functie ontwikkeld voor Ténéré 700 World Raid) is het voorwiel aan, het achterwiel uit. Dit is de aanbevolen modus voor een ondergrond met minder grip, zoals een grindpad. Modus 3 is volledig uitgeschakeld en is geschikt voor ervaren rijders die willen genieten van puur offroadrijden.

Geüpgradede ophanging

De ophanging van de Ténéré 700 World Raid kreeg enkele belangrijke upgrades om de offroadprestaties te verfijnen. De hertekende KYB-voorvork van 43 mm heeft een veerweg van 230 mm, 20 mm meer dan bij de Ténéré 700, en biedt een betere schokdemping op ruw terrein. De nieuwe vork is uitgerust met een veervoorspanner, naast de uit- en ingaande dempingsafstellers en de ontluchtingsschroef die al voorzien waren op de Ténéré 700. De achterwielophanging werd ook geüpgraded in functie van de nieuwe voorvork en heeft een hertekende koppeling met een schokdemper met apart gasreservoir en met een langere slag. Verder is er ook een Öhlins-stuurdemper met achttien verschillende settings.

Yamaha Ténéré 700 World Raid

Wat nog meer?

De Ténéré 700 World Raid werd uitgerust met een 15 mm groter scherm met gemakkelijk te verwijderen zijgeleiders als extra bescherming tegen de wind. Ledknipperlichten behoren tot de standaarduitrusting. Er zijn ook grotere voetsteunen, een nieuwe driedelige aluminium skidplate en een nieuw radiateurrooster. De Yamaha Ténéré 700 World Raid zal beschikbaar zijn in twee kleuren: Icon Blue en Midnight Black. Prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar leveringen aan de Yamaha-dealers beginnen vanaf mei 2022.

Yamaha Ténéré 700 World Raid
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen