maandag 21 juli 2025

BMW K 100 Caféracer door ResCycles: Flying Brick

Na de ontdekking van de door Retrorides verbouwde BMW K100 caféracers, stond het voor Kris Dekeyzer onverbiddelijk vast; zoiets moest hij ook hebben! Voor de uitvoering van dit ambitieus plan trok hij naar Sint-Andries, waar hij bij Koen Dedeurwaerder van ResCycles de benodigde hulp vond.

Kris vertelt hoe het begon: “Eigenlijk was ik als jonge snaak al in motorrijden geïnteresseerd, maar toch duurde het nog tot mijn veertigste alvorens de knoop definitief werd doorgehakt. Op het internet had ik een fraaie K100 gezien die gebouwd was door de Braziliaan Gustavo Lourenço van Retrorides. Een motorrijbewijs had ik niet, maar ik was er vast van overtuigd dat dit euveltje wel opgelost zou zijn op het moment dat ik voor het eerst de startknop van mijn eigen, gepersonaliseerde motorfiets zou indrukken. Uiteindelijk is het gelukt, maar ’t was aardig op het nippertje”, lacht hij.

LEONARDO

Kris gaat verder: “Tot 2020 zag je amper verbouwde K100 machines en je kon ze toen nog voor een zacht prijsje aantreffen. In de buurt van Brugge vond ik een netjes gestalde tweedehands K100 RT. De viercilinder had amper 60.000 km op de teller en een proefritje bevestigde zijn uitstekende conditie. Een K1100 donormachine, voorzien van driespaaks velgen en wishbone, was op voorhand uitgesloten. Ondanks het feit dat ik niet bepaald onhandig ben, ontbrak het me aan de benodigde specifieke kennis om de verbouwing zelf uit te voeren. Via vrienden kwam ik in contact met Koen van ResCycles. Na het evalueren van mijn wensen hebben we tezamen het project uitgezet en de benodigde stukken bijeengesprokkeld. De open armen beeltenis en ‘gulden snede’ doctrine van Leonardo Da Vinci, die de ideale wiskundige verhoudingen bepaalt, waren voor mij een nuttige inspiratiebron. Dat heb ik proberen vertalen op het ontwerp van de motor. Zo zit het middelste stuk van de achterbrug, conform deze theorie niet in het midden, maar er net buiten. Esthetisch is dat enorm belangrijk, want mijn caféracer moest een object worden met onberispelijke dimensies.”

GENIEPIGE CITYTRIP

Na het verzagen werd het originele frame opgewaardeerd met een in Duitsland aangekocht, CNC gefreesd Retrorides subframe. De rechtopstaande achtervering werd vervangen door een hoogkwalitatieve, horizontaal geplaatste schokbreker van YSS Suspension. Dat was geen evidente keuze verduidelijkt Kris: “Door zijn horizontale ligging heeft de demper speciale dichtingen om olielekkage te voorkomen. Vandaag is dat veerelement vlot verkrijgbaar, maar destijds moest ik er vier maanden op wachten. Richtlijnen waren er amper en er was heel wat denkwerk nodig om de juiste positionering te bepalen. De Suzuki GSX-R voorvork is iets korter dan de originele, waardoor de machine thans meer voorover duikt en extra sportiviteit uitstraalt. Het balhoofd is speciaal op maat gebouwd door de Noorse firma Scheffers Engineering. De uit polyester vervaardigde onderplaat van het zadel heb ik samen met Koen gemaakt. Voor de bekleding nam ik stiekem contact op met Jeroen Bouwmeester uit Ermelo. Achteraf moest ik nog in Nederland zien te geraken. Daarvoor heb ik tersluiks een weekendje Amsterdam cadeau gedaan aan mijn madam, om er zodoende ‘toevallig’ de zaak eens te kunnen binnenstappen. Daar kon ik het ideale leder en stiksel uitkiezen. Ook de lederen handvatten zijn door hem vervaardigd. Om de bips warm te houden tijdens kille herfst- en lentetripjes heeft Koen een elektrisch matje ingebouwd. De bediening zit vlakbij de choke, die om het stuur clean te houden, naar de rechterzijde van de motor werd verbannen.”

BOETSEREN

Omwille van de respectabele leeftijd van de BMW vierpitter verkoos de West-Vlaming voor een preventieve motorblokrevisie. “De waterpomp werd onder handen genomen en er zijn nieuwe Bosch injectoren gemonteerd. De Weber kelken hebben een louter visuele functie. Het leek ons niet verstandig om te gaan morrelen aan het originele luchtinlaattraject, want daarmee hadden we onvoorziene ademhalingsproblemen kunnen creëren. Na een stevige zoektocht kwam ik bij een uitlaatsysteem in MotoGP stijl terecht. Een lust voor oog en oor, met aanvaardbare decibels die ontzettend gaaf klinken bij hogere toerentallen. Van Chinees en aanverwant spul heb ik geen hoge pet op. Veiligheid is essentieel op een verbouwde motor en hoogkwalitatieve remmen waren een must. Sportieve rubbers zouden niet misstaan, maar met de ‘enduro’ banden wordt de cross-over tussen oud en nieuw extra benadrukt. Het idee achter de angel ring koplamp is gejat van een Harley-Davidson. Het klassieke blauwwitte tanklogo moest absoluut behouden blijven. Uit tientallen lakstaaltjes kozen we uiteindelijk voor een mystieke blauwtint van autoconstructeur Fiat. Naar gelang de lichtinval wordt de kleur intenser en donkerder. De viercilinder heeft tijdens het proces een indrukwekkend aantal kilo’s verloren. Onderdelen monteren, demonteren en gestadig aanpassen. Het resultaat is een allegaartje van gedateerde en recente onderdelen, waardoor niet-ingewijden de machine soms moeilijk kunnen taxeren. Ze schrikken ervan als ik vertel dat de machine inmiddels 40 jaar oud is.”

THE BIKE SHED

Koen vult aan: “Een K100 is niet de makkelijkste, maar wel een relatief goedkope basis om iets moois uit te destilleren. Er zit nogal wat elektronica op en dat was een behoorlijke uitdaging. Als 18-jarige begon ik met een Opel Kadett tot het laatste boutje te restaureren. Moeder stelde haar veto tegen motoren, een auto was bijgevolg ‘the next best thing’. Later begon ik aan de motoren van vrienden te sleutelen, vooral aan seventies bikes en de toen immens populaire Honda CB’s. Ik ging in een motorzaak werken en sleutelde ’s avonds verder in bijberoep. Door het vele werk ben ik uiteindelijk met ResCycles zelfstandig geworden. Voor de verbouwing had ik dezelfde visie als Kris. Na afloop werd de Duitser geselecteerd voor deelname aan de Bike Shed in London, waar hij eervol tussen de ‘best build’ motoren stond. Ten tijde van de ombouw gebruikten we een aantal zeer exclusieve onderdelen die nauwelijks bij de reguliere dealer verkrijgbaar waren, maar door de corona pandemie konden we pas twee jaar later naar Engeland. Dat was jammer, want ondertussen stonden er al een drietal projecten met dezelfde componenten.”

EUFORIE EN PASSIE

Kris vervolgt: “Ook bij mij begon de interesse voor techniek met een autorevisie. Op mijn vijftiende kocht ik samen met mijn zus en vader een oude Fiat 128 Sport. In zijn aannemersatelier haalden we het wagentje supergemotiveerd uit elkaar, maar terug in elkaar steken is helaas nooit gelukt”, schatert hij. “Grote broer leerde me daarna aan brommertjes prutsen. Thans ben ik veertig jaar en enorm trots op mijn eerste motorfiets. De samenwerking met Koen verliep perfect. Bij aanvang hadden we de benodigde onderdelen op een tafel uitgespreid en dat was behoorlijk indrukwekkend. Hier en daar heb ik een handje geholpen en sommige onderdelen, zoals de motorblokdeksels met BMW inscriptie, zijn door mij gepoederlakt. Bij zo’n eerste project ben je natuurlijk nog een beetje naïef. De euforie viert hoogtij en het is nog niet doorgedrongen dat bijkomende wensen resulteren in een gruwelijk oplopende rekening. Ik wou absoluut een ‘one of a kind’ machine en was meteen gecharmeerd door de zware, dwarsliggende krachtbron van de K100. Onder connaisseurs (kenners) staat hij bekend als ‘the flying brick’. De motor wordt ingezet voor uitstapjes met vrienden, richting Vlaamse Ardennen. Enkel bij goed weer, want er zitten geen spatborden op. Omdat een injectiemotor, in tegenstelling tot een carburateurversie niet naar benzine stinkt, werd de caféracer na elk tripje zorgvuldig afgestoft en de living binnengerold. Met de komst van een tweeling is hij alsnog naar de garage verbannen, dat was een overeenkomst met de wederhelft. Het bouwproces had voor mij een verslavende fun factor. De aankoop van een nieuwe motorfiets kan nooit dezelfde voldoening schenken als het samenstellen van een eigen motor. Het is een regelrechte passie geworden. Ik heb me inmiddels verder verdiept in de K100 structuur en heb alweer stukken liggen voor een volgend project. Dat zijn de dingen waar een mens van droomt.”

TECHNISCHE GEGEVENS – BMW K100 CHOPPER
ALGEMEEN
Eigenaar: Kris Dekeyzer
Bouwer: Koen Dedeurwaerder, ResCycles
Bouwtijd: 7 maand
MOTORBLOK
Merk en type: BMW K100 RT
Bouwjaar: 1983
Cilinderinhoud: 987 cc
Ontsteking: Bosch
Carburateur: Bosch injectie
Uitlaten: MotoGP-stijl demper
Versnellingsbak: 5-bak
RIJWIELGEDEELTE
Merk en type frame: origineel + Retrorides (Brazilië, Gustavo Lourenço)
Achterbrug: origineel K100
Schokdemper: YSS
Voorvork: GSX-R
Balhoofdplaten: custom door Scheffers Engineering
Voorwiel: K100
Voorrem: Tokico, EBC schijven
Achterwiel: K100
Achterrem: Brembo
Andere aanpassingen: brake conversion kit Cognito Moto
DIVERSEN
Koplamp: Angel Eye led ring
Stuur: Renthal
Knipperlichten: Motogadget
Spiegels: Motogadget
Tellers: Motogadget
Handvatten: Jeroen Bouwmeester (Silver Machine Custom Seats)
Benzinetank: K100
Overflow tank: thermos ‘24Bottles’, Clima Bottle 500 ml.
Zadel: Jeroen Bouwmeester, inclusief geïntegreerde zadelverwarming
Achterlicht: custom led, ResCycles
Voetsteunen: BSB SpeedWorks
Kentekenplaathouder: ResCycles
SPUITWERK
Spuiter: ResCycles (Koen Dedeurwaerder)
Kleur: Fiat Blu Norwich Effect
Poederlak: Koen Dedeurwaerder, Kris Dekeyzer

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen