‘46% dagelijkse weggebruikers blijft harder dan 100 rijden’

Uit onderzoek van EenVandaag onder het Opiniepanel is onder meer gebleken dat 46 procent van de dagelijkse weggebruikers niet van plan is zich aan de nieuwe snelheid van 100 kilometer per uur te houden. De nieuwe snelheidslimiet gaat officieel in op 16 maart aanstaande.

EenVandaag peilde onder haar eigen Opiniepanel het sentiment ten opzichte van de verlaging van de maximumsnelheid. Daaruit bleek dat met name de niet-dagelijkse weggebruiker positief tegenover de verlaging staat. Met 56 procent zien zij de voordelen er wel van in. EenVandaag citeert een respondent: “100 is snel genoeg en al helemaal in een klein land als Nederland. Het rustiger rijden zorgt voor betere doorstroom, dus misschien ben je zelfs sneller op je bestemming.”

Opvallender is het aantal mensen dat minder positief of zelfs negatief reageert op de verlaging. Onder de dagelijkse weggebruikers ligt het percentage dat erop tegen is zelfs op 61 procent – een erg ruime meerderheid dus. Nog bijzonderder is de reactie van maar liefst 46 procent van de panelleden die zichzelf als dagelijkse weggebruiker identificeert van plan is zich niet aan de nieuwe snelheidslimiet te houden. “Ik zal altijd harder dan 100 rijden, behalve als Flitsmeister een mobiele flitser aangeeft.”, meldt een respondent.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Ditmaal reageerde 33.136 panelleden, waarvan – opvallend genoeg – 30.012 leden een geldig rijbewijs heeft. Dat zou betekenen dan ruim drieduizend respondenten dat niet heeft.

Vanaf donderdag 12 maart, zullen ‘s avonds de eerste nieuwe borden ‘onthuld’ worden.

Over waar je wanneer op de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur aangewezen bent, bestaat nog wel wat onduidelijkheid. Momenteel zijn de nieuwe borden op veel plaatsen al langs de Nederlandse snelwegen gezet. Die borden worden voorlopig nog afgeplakt met zwart plasticfolie. Met het aanvankelijke plan zou dat plastic in de nacht van 15 op 16 maart verwijderd worden en de nieuwe limiet ingaan. Alleen gaf Rijkswaterstaat onlangs al te kennen eerder te beginnen.

Vanaf donderdag 12 maart, zullen ‘s avonds de eerste nieuwe borden ‘onthuld’ worden. In aanloop naar 16 maart worden de rest van de in totaal ruim vierduizend borden ontdaan van het zwarte plastic. Op de vraag wanneer de nieuwe maximumsnelheid geldt, is het antwoord simpel. “Wat op het bord staat is leidend, dat zal een rechter ook zeggen”, zegt een politiewoordvoerder tegen het AD. “Als wij daar dan met een mobiele radarcontrole staan dan zullen we 100 aanhouden.”

Kortom, wees gewaarschuwd over waar de nieuwe snelheidslimiet al wel en waar nog niet geldt. De boete krijg je toch. Hieronder voor de zekerheid nog even een beknopt overzicht van wat het je mogelijk gaat kosten.

Foto: ANP / Marcel Krijgsman

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • thijs 06/03/2020 at 12:51

  haha wij gaan in ons kleine landje honderd rijden, maar ondertussen mogen ze in oostenrijk 140

  Antwoord
  • Raggie 13/03/2020 at 15:45

   Nee hoor 2 maart is dat afgeblazen dus daar nog steeds 130 km/uur , het was een test op 1 stuk weg

   Antwoord