Akoestische camera’s: hoe detecteren die de herriemakers?

Al eerder schreven we over zogenaamde geluidscamera’s en de test waarover ze in Groot-Brittannië discussiëren. Daarop ontvingen we de vraag hoe zo’n akoestische camera bepaalt wie nou de veroorzaker is van geluidsoverlast. Lastige vraag. Je zou eerst moeten weten hoe zo’n akoestische camera eruit ziet.

MoreBikes heeft onlangs foto’s gepubliceerd van een al bestaand systeem. Medusa bestaat uit een vijftal microfoons. Een centraal opgestelde, grote microfoon ontvangt rondom geluid. Vier kleinere, meer puntige kunnen het geluid lokaliseren. Ze staan op 90° ten opzichte van elkaar en zijn allemaal schuin op de weg gericht. De grootste microfoon hangt verticaal naar beneden.

Bekeuring voor te veel geluid

Alle microfoons ontvangen verkeersgeluid. Dat wordt waarschijnlijk gecombineerd en met elkaar vergeleken. De richting van het voertuig wordt achterhaald door het volume te volgen tot het sterkste punt in de halo van de microfoons valt. Zodra de geluidslimiet wordt overschreden, maakt een camera een foto en ontvang je dagen later een blauwpaarse enveloppe uit Leeuwarden.

Gedurfde ideeën van de overheid roepen meestal meer vragen op dan antwoorden. Dus is enige verduidelijking wel zo rechtvaardig als verkeersdeelnemers een nieuwe verkeersboete wordt gepresenteerd onder het mom van ‘overlast’. Waarschijnlijk hebben we over dit onderwerp het laatste woord nog niet geschreven.

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • newwood56@gmail.com 22/08/2019 at 19:02

  Wederom walgelijke zakkenvullerij van de Roverheid!

  Antwoord
 • Ruud 22/08/2019 at 19:17

  Eindelijk. Mijn passie voor motorrijden bestaat uit het genieten van de omgeving en daardoor tot rust komen. Daarbij heb ik niet de intentie om anderen tot last te zijn. Als je herrie wilt horen zet dan maar een koptelefoon op met zulke geluiden. Weet dat niet iedereen het met mij eens is maar we moeten nu eenmaal met veel mensen op een klein oppervlak leven en dan is het niet meer dan normaal dat je rekening met elkaar houdt.

  Antwoord
  • Adri 23/08/2019 at 12:31

   Helemaal mee eens Ruud!!!!

   Antwoord