Daar komen de geluidscamera’s

Geluidscamera’s, het leest misschien wat gek. Toch lijkt het steeds aannemelijker dat er naast de ‘traditionele’ flitskast ook installaties langs de weg komen te hangen die controleren of je niet met een te hoog decibelniveau voorbijrijdt. Nu hangt zo’n ding op Nederlandse bodem slechts op het TT Circuit, boven de Veenslang, maar binnenkort misschien ook wel op straat. In Groot-Brittannië startte onlangs namelijk een proef van zeven maanden met camera’s die – bij een overschrijding van een niet bekend gemaakt aantal decibellen – een video en foto van de overtreder vastleggen. Overschrijd je de geluidsnorm dan springt het systeem in werking en wordt een video van je passage veiliggesteld als bewijs. Dat zoiets echter een stuk ingewikkelder is doordat zo’n beetje ieder type voertuig weer een andere geluidsdrempel opgelegd gekregen heeft, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Te verwachten is het dan ook nog dat er een bepaalde marge wordt ingebouwd in het systeem zodat slechts de echte illegale – open of aftermarket – pijpen er worden uitgepikt. Over zeven maanden, als de proef erop zit, wordt er gekeken of het systeem naar behoren werkt en of er een vervolg zal komen.

Maar ja, wat moeten we überhaupt nou vinden van zo’n ‘geluidscamera’? In deze tijd worden kilometers dijk- en boswegen tot verboden gebied bestempeld voor motorfietsen. De voornaamste reden voor die afsluitingen is altijd weer geluidsoverlast van omwonenden. Overlast die door een bepaald select gezelschap met luide pijpen wordt veroorzaakt. Voor dergelijke figuren kan zo’n systeem natuurlijk een oplossing bieden. Zijn die wegen wellicht snel weer toegankelijk voor die grote groep motorrijders die niets fout doen!

En toch hangt er ook een negatief gevoel aan een geluidssysteem. Worden we al niet genoeg gecontroleerd in Nederland? Overigens is er nog een enger iets wat met de Britse proef gepaard gaat. Via een online platform dat ze willen invoeren zou je de luide auto of motor van je achterbuurman kunnen verklikken. Big Brother: kom er maar door!

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • John Debats 13/06/2019 at 20:36

  Alles in het werk stellen om extra centjes binnen te krijgen….maar wel snel beste overheid want binnenkort rijden we met zo’n elektrisch zoevend “race monster” en dan valt daar niets meer te halen……..of bedenken jullie dan weer wat anders…..ff denken……mmmmm……vast wel haha

  Antwoord
  • Rick 21/06/2019 at 19:46

   Daar moet dan weer een geluidsbox op om er voor te zorgen dat blinde of doven mensen ook horen of voelen dat er een voertuig aankomt.

   Antwoord
 • Gert 14/06/2019 at 11:26

  Tjonge jonge… criminelen worden hier met rust gelaten, drugslabs schieten als paddestoelen uit de grond, we geven zelfs inbrekers die een paar klappen krijgen van een bewoner strafvermindering, maar hier geven we graag belastinggeld aan uit? Van de zotte!

  Antwoord
 • Lennard 14/06/2019 at 14:36

  Lastig om objectief te meten vanaf zo’n afstand, maar wel goed dat het eindelijk gecontroleerd wordt. Ik rijd zelf motor, maar heb ook een hekel aan motoren (en auto’s!) met een overdreven open uitlaat. Ik ben nog nooit enige controle tegen gekomen..

  Antwoord
 • Theke 14/06/2019 at 15:17

  Je moet wel geluid hebben op de motor tegenwoordig. Al die auto mobilisten die met die k…t. Telefoon bezig zijn en helemaal niet meer in de gaten hebben dat er ook nog motorrijders en andere mede weg gebruikers zijn.
  Kortom. Motorrijders last je horen!!!!!

  Antwoord
  • Ivo 14/06/2019 at 18:08

   Helemaal mee eens! Al een paar keer bijna van mijn motor gereden daar dat soort types die hun telefoon belangrijker vinden dan de medeweggebruikers.

   Antwoord
 • Edwin 14/06/2019 at 20:38

  Prima idee, je kunt met mooi niet ergens rustig zitten of er knettert om de haverklap zo’n macho mannetje op een motor voorbij, de één nog stoerder dan de ander. Alsof er al niet genoeg lawaai is in de wereld.

  Antwoord
  • Rumoer 20/06/2019 at 19:04

   Helemaal mee eens, woon aan de dijk in Culemborg, ben zelf motorrijder, maar ook in staat om elke klojo met teveel geluid van zijn motor/ of uit zijn auto te schieten, ga lekker in je eigen straat heen en weer rijden, benieuwd hoeveel goede buren jullie overhouden sukkels.

   Antwoord
 • Anoniem 15/06/2019 at 15:38

  Waarom zullen ze zoiets doen? In de toekomst moet alles toch electrisch worden dus zijn er geen luide uitlaten?!

  Antwoord
 • Ton Verkleij 15/06/2019 at 21:55

  Eerder werden geluidsmetingen door de politie tijdens de TT ongeldig verklaard, omdat er niet volgens de richtlijnen werd gemeten. Hoe kan zo’n camera dat dan wel meten, als je b.v. tegelijkertijd met een grote vrachtwagen langs rijd is het gezamenlijke geluid altijd te hard.

  Ik voorspeel veel juridische procedures waarbij dit meten geen stand houdt.

  Antwoord
  • André 23/06/2019 at 09:34

   Of met meerdere rijders met legale of niet legale db’s aan boord. 🙂

   Antwoord
 • Rich 20/06/2019 at 15:35

  Van mij mogen ze komen die camera’s. Dat heeft niks te maken met teveel controle, maar overlastbestrijden. Sommige motorrijders veroorzaken een tering herrie met hun speciale uitlaten

  Antwoord
 • André Helmond 20/06/2019 at 15:45

  Als ze hiermee de echte herriemakers van de weg af kunnen krijgen juich ik het van harte toe. Daarna kunnen de motorrijders die zich wél aan de regels houden weer gewoon van de dijken gebruik maken. Die herriepijpen hebben al meer dan genoeg kapot gemaakt in Nederland. Herrie is echt niet meer van deze tijd.

  Antwoord
  • Kevin 20/06/2019 at 17:21

   Er zijn zeker motoren die te veel geluid maken. Maar dit is altijd nog veiliger dan motoren die bijna tot geen geluid maken. En als je dan over niet van deze tijd spreekt……. Voor je sokken gereden worden door een suffe die met z’n mobiel bezig is en niet voor zich kijkt en je ook niet hoort vanwege je stille uitlaat is namelijk wel van deze tijd 😉

   Antwoord
 • maxim 20/06/2019 at 16:35

  Typisch de overheid. Hier en daar een overtreder en gelijk maatregelen treffen die iedereen raakt. Ben je naast de boete omdat je 3km te snel reed (schande !) Ook nog geld kwijt voor een halve decibel xtra. Sjonge jonge wat zijn we toch goed bezig.

  Antwoord
  • Andre 20/06/2019 at 17:51

   Kijken als we elektrisch rijden en elke hoek van de staat ongeluk is omdat er weer een of andere l.. ons niet hoort of op zokn telefoon zit dat geluid is niet voor niks daar voorkomen wij ongelukken mee,mag best wel grens komen maar wel dat mensen opblijven leten.als je ons niet meer hoort gaan er veel doden vallen denk

   Antwoord
 • evert 20/06/2019 at 16:38

  eindelijk word er wat gedaan aan die bler pijpen je zal maar aan een weg wonen die veel door motoren word gebruikt en ook nog vlak bij een bocht wonen dat is niet leuk

  Antwoord
 • H@ns 20/06/2019 at 17:57

  Iemand met “brave” dempers wel eens 16mtr vrachtwagen op de buddyseat gehad terwijl ik stond te wachten voor een verkeerslicht? Voor mij dus NOOIT meer originele dempers…
  Tussen overlast en overlast zit een verschil, mensen verliezen ook hun tolerantie op allerlei vlakken…

  Antwoord
 • @rno 20/06/2019 at 18:18

  Kan flitsmeister een optie toevoegen aan hun app en voor ons een goede reden om DR. JEKILL & MR. HYDE uitlaten te monteren

  Antwoord
 • Erwin 20/06/2019 at 18:24

  Weer iets nieuws om over te zeiken in dit land, mag er nog wel geleefd worden?!
  Loud Pipes, Saves Lives!!!

  Antwoord
 • Rumoer 20/06/2019 at 19:12

  Hoe meer geluidscamera’s hoe beter. Ben zelf motorrijder, maar stoor mij iedere dag aan sukkels die hun motor gebruiken om toch aan iedereen te bewijzen dat ze maatschappelijk (en misschien in het liefdesleven) totaal zijn mislukt.

  Antwoord
 • Niels 20/06/2019 at 21:09

  Moet niet gekker worden! En ja ik rij ook met luide pijpen op mijn motor maar voor dat iedereen weer gaat janken over de herrie, heb je wel eens je kop uit de auto gehaald?? Bij menig auto/vrachtwagen maken hun banden meer herrie dan mijn motor! Daarnaast ligt het voornamelijk aan de rijstijl, zelfs standaard voertuigen maken herrie als je het gas optrekt. Ik kom ook vaak genoeg stille racers op die dijkjes tegen en denken dat ze op de tt rijden.

  Antwoord
 • Ruud 20/06/2019 at 21:16

  Ze kunnen beter verlichtingcontrole camera’s en richtingsaanwijzer camera’s ophangen. Daar hebben we qua veiligheid nog eens wat aan ipv weer op een makkelijke manier geld binnen halen

  Antwoord
 • Ruud Maltha 21/06/2019 at 08:32

  Ik zou graag zo’n camera bij het kruispunt voor onze deur hebben. Ik rij zelf een motor met een originele uitlaat. Als er ‘s nacht om 00.30 regelmatig een motor met een vrijwel open pijp langs komt is dat niet leuk.
  De motorrijders die teveel lawaai maken gaan ervoor zorgen dat er ook een APK voor motoren komt want dat is de makkelijkste/goedkoopste manier om te zorgen dat de rijders zich aan de wet houden. Met een (bijna) open pijp rijdt de motor echt n

  Antwoord
 • Meneer motor 21/06/2019 at 12:36

  Heel simpel,
  Waneer je voorbij rijd koppeling in. Kant en klaar😅

  Antwoord
 • Peter 21/06/2019 at 12:45

  Handhaving en APK bij auto’s schiet tekort, dus maar weer een zgn.technische oplossing welke toch niet werkt.
  Maar er is geld genoeg hoor: kwartje van Kok, werken tot aan de dood ,9% ipv 6% belasting op voedsel.

  Antwoord
 • Gert 21/06/2019 at 14:18

  Hoe eerder hoe beter, gelijk doorvoeren dit systeem. Laat ze maar eens de kleine groep die het voor de rest vern**kt aanpakken.

  En met dat onzin verhaal Loud pipes saves life’s moet je ook niet aankomen. De huidige auto’s zijn zo goed geïsoleerd dat ze nauwlijks een sirene horen als ze de radio aan hebben.

  En een zwaailamp op je helm kan ook je leven redden maar daar zie ik die gasten dan weer niet mee rondrijden.

  Antwoord
 • Piet 23/06/2019 at 17:32

  Helemaal niks mis mee , laat ze de herrie makers er maar uitpakken. Daar is iedereen mee gebaat , ben zelf trouwens ook motorrijder die wil blijven rijden op mooie plekken

  Antwoord
 • Ben Stappers 23/06/2019 at 18:45

  14 dagen geleden over de Mddenpeelweg ook zo iets gezien. Was Volgens mij net na IJsselstein. Wist toen wat het zo moeten wezen. Maar daar lijkt het veel op. Is dit ook hier dus een proef

  Antwoord
 • Jac de Bruijn 24/06/2019 at 11:03

  Hoe eerder hoe beter, beginnen met deze geluidsmeters.
  Ben net terug van een motorvakantie in het Duitse Schwarzwald.
  Ongelofelijk wat daar met open pijpen rondscheurt en ik kan me voorstellen dat de dijkbewoners in ons rivierengebied ook horendol worden van die aanstellers met hun open pijpen.
  Ik rijd een halve eeuw op motoren en schaam me diep voor de overlastgevers die onze geweldige hobby kapot maken.

  Antwoord
 • Emil 27/06/2019 at 12:18

  De oorverlast van met name scooters is enorm, goed dat dit wordt aangepakt.
  Het is toch raar dat iederere idioot maar “recht” heeft op het maken van overlast.
  En inderdaad, over een paar jaar is alles gelukkig eindelijk electrisch en stil.

  Antwoord
 • Eric Lington 29/06/2019 at 07:54

  Maakt u zich maar zorgen wanneer 5G breed is uitgerold. Exacte locatiebepaling is dan eenvoudig. Verzint u zelf maar wat er dan aan mogelijkheden komt vwb handhaving.

  Antwoord
 • Maarten van den Berg 05/04/2020 at 18:31

  Moeten echt overal komen te hangen, die geluidscamera’s! Is belachelijk dat de ene motor veel meer herrie mag maken als een andere. Boven de 90 db gewoon alles verbieden, gewoon niet meer de weg op, voor een beetje nutteloos rondrijden en om zo hard mogelijk te rijden en zoveel mogelijk herrie te maken. Als je dit leuk vind, ook na dit 100 keer gedaan te hebben, is misschien toch tijd om je eens na te laten kijken, misschien heb je dan toch één of ander minderwaardigheidscomplex, en wil je zelf laten zien, dat je heel goed bent en dit zo maar kan of zo?!

  Antwoord