Stappenplan: online bezwaar maken tegen boete

Omdat de lente zich steeds meer begint te tonen en er vanzelfsprekend ook weer steeds meer motor wordt gereden, zal de boetestroom voor de tweewielers ook langzamerhand weer op gang komen. Helaas, het is niet anders. 

Sinds januari kun je online bezwaar maken tegen je boete. Vond je de snelheidsmeting niet correct, heb je een klacht over de agent of wil je de foto opvragen? Het is echt een kwestie van een paar muisklikken. Wij zetten ze op een rijtje:


Stap 1: 
Surf naar https://loket.om.nl/beroep-instellen

Stap 2: Kies uit één van de vijf opties, waarbij de optie ‘Ik vind dat de beschikking onterecht of onjuist is’ je eigenlijk alleen uit de brand kan helpen. Bij de vier eerste opties word je min of meer afgewimpeld, al kan het soms natuurlijk geen kwaad om bijvoorbeeld de foto op te vragen of een klacht over een agent in te dienen.

Stap 3: Log in met je Digi-D. Die zal iedereen inmiddels al wel hebben, mocht dat niet zo zijn dan wordt het hoog tijd om deze hier te regelen. 

Stap 4: Je moet in het nieuwe scherm het CJIB-nummer invullen. Deze vind je rechtsboven de brief/boete die je van het CJIB hebt ontvangen. Ook moet je de datum van de vermeende overtreding en het tijdstip invullen, deze vind je gewoon in de boetedata op de boete zelf.

Stap 5: Je krijgt een scherm in beeld waar je moet bevestigen dat de door jou ingevulde gegevens kloppen. Hier gaat het vaak mis, want je moet op ‘Ja, de gegevens kloppen, maar ik heb andere redenen om in beroep te gaan’ klikken.

Stap 6: Er verschijnt een rijtje met mogelijke bezwaren van jouw kant. Bijvoorbeeld ‘Ik had mijn voertuig verhuurd’ of ‘Er staat meer dan één voertuig op de foto’. Trouwens, die laatste optie is een zeer belangrijke. Want staat op de boetefoto werkelijk nog een andere weggebruiker, dan zal de meting bijna altijd foutief verklaard worden. Dit omdat je ‘eventueel’ rechts ingehaald werd door oma in haar Suzuki Alto, zo kun je stellen…

Stap 7: Heb je een bezwaarkeuze gemaakt, dan krijg je de kans om deze keuze toe te lichten. Doe dit uitgebreid! Neem de tijd en maak goed duidelijk waarom de boete volgens jou niet juist is. Heb je eventuele bestanden die als bewijsmateriaal kunnen dienen, bijvoorbeeld een contractje waaruit blijkt dat je iemand hebt laten proefrijden of een ziekenhuisdocument waarop blijkt dat jij op het moment van overtreding op de operatietafel lag? Die kun je onderaan de pagina bijvoegen.

Stap 8: Alles ingevuld? Klik op ‘Controleer uw beroep’, waarna je op de volgende pagina het gemaakte beroep kunt downloaden als PDF-document. Als je op ‘versturen‘ klikt zit je werk er voorlopig op. Je zult een brief thuis krijgen waarin de ‘kwestie’ verder wordt afgehandeld.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties

 • Cathelijne 21/08/2019 at 20:07

  deze info is nogal verouderd, niet meer actueel. Link is ook veranderd…..
  https://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/beroep-boete-0/

  Antwoord
 • feizema@gmail.com 23/08/2019 at 09:37

  Mijn ervaring is dat je een standaard brief terug krijgt die helemaal niet van toepassing is op jouw bezwaren zodat je verplicht wordt om beroep aan te tekenen en voor de rechtbank moet verschijnen. Ga er niet vanuit dat de rechter jouw bezwaren heeft gelezen, maar neem een deskundige mee en vertel uitgebreid waarom je bezwaar maakt.

  Antwoord