GP-crossers beginnen zaterdag

Komende zaterdag gaat in Qatar het GP-seizoen voor de crossers van start. Net als een jaar geleden wordt er ook nu ’s avonds op het circuit van Losail ’s gereden. De organisatie heeft beloofd meer licht aan te brengen dan een jaar geleden. Van de wegrace is bekend dat het bij avond bijna net zo licht kan worden gemaakt als overdag. Qatar is de eerste van een serie van achttien GP’s. De Nederlandse GP is op 3 en 4 mei in Valkenswaard.

In Qatar komen naast de MXGP (voorheen MX1 geheten) en de MX2 ook de dames aan de start. Zes Nederlanders staan op de deelnemerslijst. Dat zijn Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff in de MX2, Herjan Brakke in de MXGP en bij de dames Nancy van de Ven, Marianne Veenstra en Kimberley Braam.

Vanwege de vroege start – en dan doelen we op vroeg in het jaar – hebben de meeste rijders nog amper wedstrijden gereden. In Italië heeft Antonio Cairoli al wel laten zien ook nu weer de te kloppen man te zijn in de MXGP. De zevenvoudig wereldkampioen (tweemaal MX2 en nu al vijf jaar onafgebroken in wat voorheen de MX1 heette) lijkt de belangrijkste titelkandidaat te zijn. Of hij het record van tien wereldtitels van Stefan Everts zal evenaren of verbeteren zal volgend jaar duidelijk worden als Jeffrey Herlings de overstap naar de MXGP wil maken. Dit jaar gaat de 19-jarige Brabantse fabrieksrijder van KTM voor zijn derde wereldtitel MX2. Glenn Coldenhoff komt dit jaar uit op een fabrieks-Suzuki. Hij begint vanwege zijn leeftijd aan zijn laatste seizoen in de MX2.

De eerste start is zaterdag om 18.10 uur plaatselijke tijd (in Nederland is het twee uur vroeger). Dan beginnen de dames aan hun eerste manche van 20 minuten plus twee ronden. Herlings, Coldenhoff en de overige MX2-rijders beginnen om 19.10 uur aan hun eerste race van het jaar. Hun races – en ook die van de MXGP – duren dit jaar 30 minuten plus twee ronden en dat betekent dat zij per manche vijf minuten minder lang rijden. Wie na een slechte start naar voren wil komen zal voortaan meer haast moeten maken dan voorheen.

De races van de MX2 en MXGP worden rechtstreeks door Motors TV uitgezonden. Het programma op de betaalzender begint om 17.00 uur (en dat is uiteraard Nederlandse tijd).

Foto: Jeffrey Herlings in actie tijdens de internationale cross in het Britse Hawkstone Park. Hij was daar oppermachtig, maar het overgrote deel van zijn belangrijkste opponenten in het WK stond daar niet aan de start.

Fotocredit: Ray Archer/KTM.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.