75 Jaar bevrijd: De Langste Dag

De bevrijding van West-Europa begon 75 jaar geleden met de landing van 156.115 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. In drie etappes volgen wij het spoor van deze helden. Van de D-Day stranden tot Wageningen, waar op 5 mei 1945 de Duitse overgave werd getekend. Etappe 1: de langste dag. Terwijl regendruppels zachtjes op de weg tikken, parkeer ik de Harley-Davidson Heritage Classic op het plein van Sainte-Mère-Église. Ik zet mijn helm af en kijk omhoog, zoals iedereen dat hier doet. Daar hangt hij: John Steele. Dat wil zeggen, de pop die John Steele moet voorstellen, de Amerikaanse paratrooper ...
De bevrijding van West-Europa begon 75 jaar geleden met de landing van 156.115 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. In drie etappes volgen wij het spoor van deze helden. Van de D-Day stranden tot Wageningen, waar op 5 mei 1945 de Duitse overgave werd getekend. Etappe 1: de langste dag. Terwijl regendruppels zachtjes op de weg tikken, parkeer ik de Harley-Davidson Heritage Classic op het plein van Sainte-Mère-Église. Ik zet mijn helm af en kijk omhoog, zoals iedereen dat hier doet. Daar hangt hij: John Steele. Dat wil zeggen, de pop die John Steele moet voorstellen, de Amerikaanse paratrooper die in de nacht voorafgaand aan D-Day met zijn parachute in de kerktoren landde. Het is een van de beroemde anekdotes van de geallieerde invasie van Normandië. John Steele hield zich urenlang dood, maar werd uiteindelijk gevangen genomen door de Duitse bezetters. De oorlogsheld wist te ontsnappen en vocht mee bij de bevrijding van het Franse dorp. Herinneringen langs de route 1 - Utah Beach - start Liberty Road 2 - Sainte-Mère-Église3 - Iron Mike Para Monument4 - D-Day Expierence5 - Lieu-Dit Pointe Du Hoc6 - Musée Mémorial D'Omaha 6 Juin 19447 - Duits geschut, grote bunker8 - Quai Du Canada9 - Garage Gautier10 - Sword Beach11 - PIB Strand12 - Pegasus Bridge13 - Kasteel Come14 - Mémorial Pour la Paix de Caen15 - Musée Mémorial Bataille de Normandie [sgpx gpx="/wp-content/uploads/gpx/TRK_Liberty_Road.GPX"]

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?