zaterdag 27 april 2024

GPS-tocht Brabant: unieke heidevelden en vennen

De Meierij is ‘van nature bruisend’, het is het land van bossen en water. Het leven is goed in het Brabantse land. De puntige kerktorens zijn de blikvangers en oude gerestaureerde panden nodigen uit voor een langer verblijf. Uniek zijn de heidevelden en vennen, de klompenindustrie en de brede uiterwaarden.

Productie: Tom Boudewijns

De Koornwaard, een uiterwaard met een karakteristiek rivierenlandschap

Je krijgt vanaf Gewande en de Krommenhoek mooie vergezichten over de Koornwaard. Dat is een brede Maas-uiterwaard met een karakteristiek rivierenlandschap. In 1200 zijn hier de eerste dijken aangelegd. De oude dijk vertelt precies waar de rivier ooit stroomde. In de loop der jaren zijn ook veel bochten gekanaliseerd, waardoor er in de dode armen een mooie natuur is ontstaan.

GPS-tocht Kempen/Zuid-Limburg: genieten met een zachte G

Heusden, met schilderachtige straatjes, de Vismarkt en het Bolwerk

De vestingstad Heusden ligt ingesloten tussen wallen en grachten en is gerestaureerd, want tijdens de Tachtigjarige Oorlog is er in het rivierengebied rondom Heusden fel gevochten. Het stadje bood nauwelijks weerstand. Na de oorlog is direct begonnen met het ontwerpen van plannen voor een betere verdediging. Er kwamen verdedigingswerken, wallen, grachten en bastions, waardoor het stadje onneembaar werd.

Heusden is een vestigstadje vol met oude panden en een gezellige vis- en botermarkt.

Drunen, met zijn Korenmolen uit 1842

Doeveren staat op het bord. Het is een klein dorp, dat in zijn omgeving drie sluizen heeft. Het zijn rijksmonumenten. De weg draait van de Bergsche Maas af, gaat over de Zeedijk, laat je van de korenmolen uit 1842 genieten en komt Drunen binnen. Aan de Eindstraat en Grotestraat staan in Drunen verschillende oude Langstraatse en Brabantse boerderijen.

Binnendoor is het mooi toeren van Drunen naar Giersbergen.

Giersbergen, een museum aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen

Een smalle doorgang tussen een oude schuur en een boerderij die direct aan de weg staan, voert je naar een idyllisch plaatje van overdadig groen gras en oude boerenhuizen. Giersbergen is een beschermd dorpsgezicht. Het is een museum geworden, dat ligt aan de rand van de achthonderd hectare grote zandbak Loonse en Drunense Duinen.

’s-Hertogenbosch, stad met monumenten

Het is niet alleen de Dommel, maar ook het aantal historische gebouwen, monumenten en leuke plekjes dat Den Bosch zo geliefd maakt. Het stadhuis op de Markt, gedeeltelijk herbouwd in de stijl van het Hollandse classicisme, en de Sint-Janskathedraal, een laatgotische kruisbasiliek uit de veertiende eeuw, zijn er de blikvangers. Loop ook eens rustig door de oude binnenstad en proef de sfeer op één van de gezellige terrassen.

In Kamp Vught staat het monument voor 750 gestorven landgenoten

Bezoek tijdens deze tocht ook eens het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught. Het kamp was in de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp in Nederland en het bezette deel van Noordwest-Europa. In 1943 en 1944 verbleven er meer dan 30.000 mensen, hoofdzakelijk joden en verzetsstrijders. Op de nabijgelegen fusilladeplaats Lunetten aan de Loonsebaan werden 329 Nederlanders doodgeschoten.

Het centrum van Oisterwijk met Trouwlaantje

In Oisterwijk staat de statige Sint Petrus Bandenkerk uit 1897 met zijn vernieuwde toren op het kleine Kerkplein. De kerk heeft onder meer een fraai interieur, een doopvont en een middeleeuws Mariabeeld. In het centrum van het plaatsje vind je gezellige terrassen, omringd door karakteristieke geveltjes. Daar ligt ook het mooie dorpsplein de Lind, met het Trouwlaantje, de duizendjarige eik en het raadhuis uit 1899.

Oisterwijk bezit buiten haar vennen ook een eigen Trouwlaantje.

De vennen van Oisterwijk

Na het centrum volgen de bekende Oisterwijkse bossen met de vennen. De aantrekkelijke groene omgeving van Oisterwijk telt meer dan 42 vennen, die behoren tot de pronkstukken van de Nederlandse natuur. De vennen zijn eigenlijk enorme natuurlijke regenbakken die er eeuwen over deden om vol te lopen. Ze zijn gevuld met regenwater en het grondwater uit het beekdal van de Rosep.

De kapel Onze-Lieve-Vrouwe-in-de-Heilige-Eik

Aan de Proosbroekweg staat de stenen kapel Onze-Lieve-Vrouwe-in-de-Heilige-Eik uit de zeventiende eeuw. Volgens de legende werd er in de vijftiende eeuw op deze plaats in het riviertje de Beerze een beeldje gevonden van de Heilige Maagd Maria. Het beeldje werd in een eik geplaatst, maar werd daar steeds weer uitgehaald. Het beeldje keerde elke keer weer op een mysterieuze wijze terug.

Eerst de Heilige Eik bezoeken en vervolgens een drankje pakken in Spoordonk.

Liempde heeft een te bezichtigen klompenmakerij

De tocht draait langs het dal van de Beerze door De Mortelen. De Mortelen is een landschapsreservaat, een afwisseling van bos en kleine open percelen landbouwgrond. Daarna ga je tussen Kampina en Veldersbos door naar het klompenmakerdorp Liempde. In Liempde staan verschillende langgevelboerderijen en kleine huisjes, maar bijzonder is ook de klompenmakerij in de Kapelstraat. Die is ook te bezoeken.

Hoe klompen gemaakt worden, kun je beleven in Liempde.

Route-informatie

VertrekpuntHotel Nuland, Rijksweg 25, Nuland (A59)
EindpuntNuland
Lengte175 km

Download de route GPS-tocht Brabant

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen