dinsdag 17 september 2024

GPS-tocht Kempen/Zuid-Limburg: genieten met een zachte G

De Nederlandse en Belgische Kempen zijn ontsnappingsgebieden voor het jachtige leven. Ze bestaan uit vriendelijk landschappen met uitgestrekte bossen, abdijen en watermolens. Aan de overzijde van de Maas ligt een andere wereld: Limburg, met Zuid-Limburg als het meest karakteristieke deel. Lekker toeren in het heuvelende landschap, de dorpen met mooie, oude panden en genieten van natuurschoon.

Tekst, fotografie en route: Tom Boudewijns

GPS-tocht Zuid-Holland: van reuzen stad naar geuzenstad

Na Waalre stroomt de langgerekte Dommel door het mooie landschap

Stop even bij de Dommel en bekijk de molen. Het is een volmolen met aan de buitenzijde twee schepraderen. Deze molens werden nog niet zo lang geleden gebruikt om wol te vollen. In vroeger tijden werd dit werk door mensen gedaan. Zij stonden toen in een kuip met water waarin een laken lag. Met hun blote voeten trapten ze dan op het natte laken en ondertussen werden er zeep, urine en aarde aan toegevoegd om de weefselstructuur dichter te maken. Het is ook het mogelijk om een kanotocht over de meanderende Dommel te maken.

Na Waalre stroomt de langgerekte Dommel door het mooie landschap.

Abdij de Achelse Kluis uit de zestiende eeuw ligt op de grens van Nederland en België

Opmerkelijk aan de ruim vierhonderd jaar oude abdij is dat de voorpoort in Nederland staat en de achterzijde in België. Nog niet zo lang geleden liepen er paters in lange witte pijen. Zij behoorden tot de trappisten die alleen maar mochten werken en verder moesten zwijgen. Nu komen er toeristen. Je hoeft bij de abdij niet te zwijgen, maar er volgt wel een uitje. De komende acht kilometer geniet je namelijk van de Beverbeekse Heide.

Abdij de Achelse Kluis uit de 16e eeuw, ligt op de grens van Nederland en België.

In Berg aan de Maas houden ze elk jaar vier dagen lang de Oogstdankfeesten

In het Belgische Meeswijk staat molen Nieuw Leven te draaien. De veerpont brengt je over de Maas naar Berg aan de Maas in Nederland. In Berg aan de Maas worden al vanaf 1946 elk jaar vier dagen lang de Oogstdankfeesten gehouden. Het is een feest waarbij de jeugd al vroeg is betrokken. De jongeren verrichten bij het bouwen van de wagens namelijk hand- en spandiensten. Zij mogen vaak met de ouders mee en krijgen zo het wagenbouwen met de paplepel ingegoten.

In Berg aan de Maas houden ze elk jaar vier dagen lang de ‘Oogstdankfeesten’.

Toeren tussen de Maas en het Julianakanaal, waar Kasteel Elsloo ligt

Je steekt het Julianakanaal over, komt Kleine Meers binnen en toert over smalle wegen tussen de Maas en het Julianakanaal. Hoog torent het viaduct van de A76 boven het dal uit. Rechts liggen achter de Maas Kotem en Boorsem, maar de motor gaat de andere kant op. De tocht neemt namelijk de smalle brug en voert je naar Elsloo. Toeren door het oude centrum, met de Raadhuisstraat en verschillende mooie oude panden en vervolgens via de Maasberg naar het Julianakanaal afzakken, waar Kasteel Elsloo met mooie wandeltuinen ligt.

Geulle is verdeeld in Geulle aan de Maas, Laag Geulle en Hoog Geulle

De volgende bergen dienen zich aan en dragen de namen Hussenberg en Snijdersberg. Ze behoren bij Geulle, dat verdeeld in drie deelen: Geulle aan de Maas, Laag Geulle en Hoog Geulle. Mooi is het daar gelegen Bunderbos met een schitterende flora en fauna. Via een speciale route, over trappen gaat, is het hellingbos te bezoeken, natuurlijk alleen te voet. Prachtige uitzichten over de Maasvallei zijn je beloning.

Geulle is eigenlijk verdeeld in drie gedeelten: Geulle aan de Maas, laag Geulle en hoog Geulle.

Het hoogteplateau bij Moorveld is te bereiken via een pittige klim

Pittig klimt de weg via Moorveld naar een hoogplateau. Je toert over het plateau met fruitbomen, neemt de twee viaducten over de snelwegen en bereikt de zijkant van het vliegveld bij Schietecoven. Hier is het vier kilometer opletten op de smalle dalende en klimmende weggetjes; dit is Limburg ten top. Hekstraat, Visweg, Vogelzang, Korte Raarberg en via Raar naar Meerssen. Hier schittert de Basiliek van het Heilig Sacrament uit 1300, één van de mooiste gotische kerken van Nederland.

De Geulhemmergroeve met een gangenstelsel van ongeveer 25 kilometer

Na de A79 slaat de tocht rechtsaf en kom je op de Geulweg bij Geulhem, waar rechts rotsen opdoemen. Dit is de streek van de blokbrekers, mensen die ondergronds mergelblokken wonnen. Een gedeelte van de ontstane groeven werd als grotwoning gebruikt. Een voorbeeld is de Geulhemmergroeve met een gangenstelsel van ongeveer 25 kilometer. Een groot gedeelte is voor het publiek opengesteld en er worden rondleidingen van 45 minuten georganiseerd. Je beklimt de Geulhemmerberg naar Berg en neemt vervolgens de afdaling naar Houthem.

De Kleverberg, het Ravensbos, Krekelberg en Schatsberg

Net voor Valkenburg volgt de klim over de Kleverberg naar Groot Haasdal. De klim gaat langs het 80 hectare grote Ravensbos, dat bestaat uit hellingbossen met bronnen en diepe beekdalen. Het is een fraai heuvelland, doorsneden door beken en met schitterende vergezichten over Valkenburg en het Geuldal. Na het langgerekte Schimmert volgt het gehucht Grijzegrubben, dat in een dal onder de rook van Nuth ligt. Dan gaat het naar Nierhoven, Kamp en vervolgens over de Thullerweg en de Krekelberg naar Schinnen. Na de Krekelberg ligt bij Oirsbeek de Schatsberg en balanceert de route op het randje van Duitsland.

Even Valkenburg bezoeken en vervolgens klimmen naar Groot Haasdal.

Selfkant is in 1963 weer aan Duitsland teruggegeven

Natuurlijk volgt een uitstapje door Selfkant. Daar liggen Hillesberg, Wehr, Süsterseel en Havert. Selfkant viel in 1949 in Nederlandse handen als schadevergoeding voor de Tweede Wereldoorlog. Na betaling van een flinke som geld is de gemeente in 1963 weer aan Duitsland teruggegeven. Ruim een kwart van de inwoners van de gemeente is nog Nederlands. Bij Susteren stuur je de motor langs het IJzerenbos en kom je Nederland weer binnen. De route volgt de Patersweg, steekt bij Echt de N572 over en gaat op weg naar Montfort met de ruïne van het gelijknamige kasteel.

Na een stukje Duitsland, sta je plots in Montfort voor een ruïne.

Bij Vlodorp ligt het Laumansven, een moeras met archeologische vondsten

Voor je doemt de romaanse abdijkerk van Sint Odiliënberg op, met ernaast het streekmuseum De Roerstreek. Het museum heeft een grote collectie prehistorische en Romeinse voorwerpen. Het volgende plaatje laat niet lang op zich wachten en ligt tussen Vlodrop en Herkenbosch. Het is slechts acht hectare groot, draagt de naam De Turfkoelen. Het wordt ook wel eens Laumansven genoemd. Het is een bijzonder reservaat, dat deels uit moeras bestaat en in een afgesneden arm van de Roer ligt.

Bij Vlodorp ligt het Laumansven, een moeras met archeologische vondsten.

Route-informatie

VertrekpuntHotel Eindhoven, Aalsterweg 322, Eindhoven
EindpuntMelick
Lengte183 km

Download de route GPS-tocht Kempen/Zuid-Limburg

GPS-tocht Kempen/Zuid-Limburg
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen