9 Veen en Wouden-route

De zuidoosthoek van Friesland maakt deel uit van de Friese Wouden, maar heeft vanwege de karakteristieke bossen, heide, zandverstuivingen en weilanden veel weg van het aangrenzende Drenthe.

Total distance: 103139 m
Download file: Veen-en-Woudenroute.gpx

Het unieke Fochtelooër Veen (tussen Appelscha en Veenhuizen) is een van de laatste hoogveenlandschappen, dat lang geleden het oosten en zuidoosten van Friesland karakteriseerde. De veenvorming is 3000 tot 4000 jaar geleden begonnen en gaat nog steeds door. Gedroogd veen (turf) bleek een uitstekende brandstof. Vanaf de 16e eeuw werd veen op grote schaal door de ‘compagnieën’ afgegraven. Voor het afwateren van het veen groef men hoofdkanalen en zijkanalen, die naar de ‘compagnieën’ werden genoemd. Voorbeelden zijn de Schoterlandse en de Opsterlandse Compagnonsvaart. Rond de hoogvenen lagen de heidevelden van de boeren uit de esdorpen.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.