dinsdag 16 juli 2024

Veen en Wouden-route

De zuidoosthoek van Friesland maakt deel uit van de Friese Wouden, maar heeft vanwege de karakteristieke bossen, heide, zandverstuivingen en weilanden veel weg van het aangrenzende Drenthe.

Het unieke Fochtelooër Veen (tussen Appelscha en Veenhuizen) is een van de laatste hoogveenlandschappen, dat lang geleden het oosten en zuidoosten van Friesland karakteriseerde. De veenvorming is 3000 tot 4000 jaar geleden begonnen en gaat nog steeds door. Gedroogd veen (turf) bleek een uitstekende brandstof. Vanaf de 16e eeuw werd veen op grote schaal door de ‘compagnieën’ afgegraven. Voor het afwateren van het veen groef men hoofdkanalen en zijkanalen, die naar de ‘compagnieën’ werden genoemd. Voorbeelden zijn de Schoterlandse en de Opsterlandse Compagnonsvaart. Rond de hoogvenen lagen de heidevelden van de boeren uit de esdorpen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen