dinsdag 19 maart 2024

Toerisme Nederland/Duitsland: Oranjerondje

Als Wilhelmus zingt dat hij van Duitschen bloede is, moet je niet verbaasd zijn dat de Oranjeroute vooral door Duitsland loopt. Maar dat ie zo lekker slingert, dat verrast dan weer wel.

De Oranjeroute heeft een lengte van 2500 km en verbindt punten vol koninklijke historie. Pakweg driekwart van de route bevindt zich op Duits grondgebied, want daar liggen de meeste roots van de Oranjes. Wij hebben de route ingekort tot een rondje van 350 kilometer. Ons moederbedrijf – de Koninklijke ANWB – is uiteraard zwaar Oranjeklant, maar Promotor, het zwarte schaap van de familie, houdt vooral van bochten. En die vind je vooral in dat ene deel van de route, waar het Taunus-gebergte, Sauerland en het Bergisches Land liggen. Van dat deel maken wij een rondje.

We starten in Nassau, waar anders? In dit prachtige rivierplaatsje met veel terrasjes heeft de Lahn (zijtak van de Rijn) een diepe geul in het Taunusgebergte gesleten. Vanaf het stadje zie je aan de overkant van de rivier de hoge burcht, waar in de twaalfde eeuw Graaf Walram von Laurenburg leefde. Hij veranderde zijn naam in Walram l von Nassau en legde daarmee de grondslag voor een koninklijk geslacht. Tegenwoordig is Burg Nassau een restaurant en een plek voor bruiloften en partijen.

Niet voor Daf-rijders

We verbinden de Oranje waypoints met een zelfbedachte route. En daarom maken we even na Nassau een volledig nodeloos lusje. Want dat is leuk. Hier liggen namelijk zeven haarspeldbochten op rij. Jihaaa, dit begint goed! De gedachte dat de Oranjeklantenroute vooral voor Daf-rijders is bedoeld, kunnen we meteen van ons afwerpen.
Via een extra omweg komen we in Diez terecht. Hoog boven de historische huisjes zie je hier het machtige slot Oranienstein van waaruit vrouwen in de 17de eeuw regeerden over het stadje. Dat komt omdat de mannen van het geslacht Nassau-Diez-Oranje zelden thuis waren. Die waren aan het klussen in Nederland.
Vele bochten verder zie je boven het kuurstadje Braunfels het sprookjesachtige slot met dezelfde naam. Hier resideerde in de 17de eeuw ene Amalia van Solms. Zij was de moeder van Willem III en gaf opdracht voor de bouw van een buitenverblijfje in Nederland: Huis ten Bosch.

Toerisme Nederland: FoodRoute door Noord-Brabant

Vaderlandsliefde

Nog dichter bij de vaderlandse roots komen we in Dillenburg, alweer zo’n aardig vakwerkplaatsje met een hooggelegen kasteel. Op deze plek werd Willem van Oranje in 1533 geboren. Onze Beatrix onthulde hier in 2000 een standbeeld van Willem.
Maar waarom hullen wij onszelf eigenlijk in sinaasappelkleurige kledij als we vaderlands eer moeten verdedigen? Dat komt omdat de Nassaus die hier vlakbij zetelden, in Siegen, het Franse vorstendom Orange verwierven. Maar Siegen slaan we over, omdat we de prachtige kronkelroute eromheen niet willen missen. Iets verderop komen we in kuuroord Freudenberg. Niet ver hiervandaan verzamelde Willem van Oranje in 1568 de manschappen voor zijn bevrijdingsleger.
Dus kijk toch aan wat een cultuurhistorisch rondje dit is. Overal komen verbindingen tevoorschijn en onze vaderlandsliefde groeit per kilometer – ook al krijg je het gevoel dat we eigenlijk een soort Duitsers zijn.

Maar is het behalve interessant ook leuk? Jazeker, want nu zitten we in het zoveelste middelgebergte: het Rothaargebirge. En dat betekent dat de bossen en bochten maar niet ophouden. In Freudenberg nemen we afscheid van de Oranjeroute, maar dat valt niet al te zwaar. We nemen de weg terug naar Nassau, dwars over de Taunus en die is goed voor nog meer gekronkel. En dat heb je dus allemaal niet in Nederland. Dus ergens is het ook wel begrijpelijk dat Wilhelmus in het Nederlandse volkslied over zijn Duitse afkomst zingt.

Route-info

Lengte: 340 km
Begin en einde: Nassau

Download de route

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. Ik kan alleen maar zeggen , Dankjewel ! Zaterdag 01-8-2020 dit rondje gereden met motormaat, heerlijke route lekker vlot gereden, lange bochten korte, haarspeld , omhoog , omlaag, van alles , weinig verkeer , echt lekker zitten swingen met de fiets , zou em zo weer doen. rijtijd 8 uur incl 3 stops.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen