maandag 15 juli 2024

De exoten van Catawiki

Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers weten ze als geen ander bij online veilinghuis Catawiki. Wekelijks gaan er vijftig motoren over de digitale toonbank en daar zitten extreem begeerlijke, krankzinnige, afgrijselijke en afwijkende exemplaren tussen.

John Searle is veilingmeester bij Catawiki en daarmee dreigt het gevaar van een kastelein die zelf zijn beste klant is. Hij is dol op motoren en hij bezit dan ook een flinke verzameling klassiekers. Als veilingmeester van het online veilinghuis wordt hij geacht alles te weten van zijn koopwaar. Van stoomfiets tot hypermoderne racebak; Searle moet alle ins en outs achterhalen. Hij doet zijn kennis op uit boeken, internet en merkenclubs, maar is net zo afhankelijk van de informatie die de verkopende partij verstrekt. Aan de hand van foto’s kan de veilingmeester meestal wel controleren of de onderdelen de originele/juiste zijn. Een filmpje kan bewijzen of de motor inderdaad precies zo feilloos loopt als de verkoper beweert.

John Searle is veilingmeester bij Catawiki
John Searle is veilingmeester bij Catawiki

De waardebepaling gebeurt op basis van catalogi, het eigen archief en de prijzen van andere veilinghuizen. Het kan snel gaan met prijzen. Een BMW R80G/S steeg de afgelopen drie jaar 122 procent in waarde. Zelfs een tweetaktje als een BSA Bantam stijgt jaarlijks zo’n tien procent in waarde. Dat is een percentage dat je op spaargeld nooit krijgt. Toch ligt financiële pijn op de loer. Er is zo veel moois te koop dat je al snel meer uitgeeft, dan je vooraf van plan was. We presenteren je hier een greep uit de paradijsvogels die werden aangeboden.

Cagiva C10 in concoursstaat
Cagiva C10 in concoursstaat

De snelste schoonheid

Dat de Cagiva C10 een van de mooiste racers uit de koningsklasse is, staat als een paal boven water. Dat de rode schoonheid ook nog eens naar tweetaktolie ruikt, maakt het alleen maar mooier. De C10 (met chassisnummer 14) komt uit 1987, het jaar waarin Cagiva met Raymond Roche en Didier de Radigues sportief succes najaagde. Een jaar eerder zaten Joan Garriga en Marco Lucchinelli in het zadel van de giftige V4. Deze 500cc-Cagiva C10 was van Ezio Mascheroni, de hoofdmonteur van de Cagiva-raceafdeling en het is dus duidelijk dat hij van binnen en buiten in concoursstaat is. Ondanks het wonderbaarlijke mooie lijnenspel, bleven grote successen voor de C10 uit. Op het rapport staat een enkele top-tien-notering. In latere jaren werd dat wel anders. In 1988 scoorde Randy Mamola het eerste podium voor Cagiva en Eddie Lawson pakte in 1992 de volle winst op de Hungaroring. Searle schat de waarde van deze Cagiva C10 op een bedrag rond de € 100.000,-.

Suzuki GAG RB50 Pink Rabbit
Suzuki GAG RB50 Pink Rabbit

De meest ongeloofwaardige

Geen hond gelooft natuurlijk dat deze roze minibike een echte officiële Suzuki is. Ja, echt waar, in deze kleurstelling verliet de motor de fabriek in Hamamatsu. Het is de Suzuki GAG RB50 Pink Rabbit en door het roze kleedje is het de meest zeldzame GAG die er is. Het motorfietsje met het design van een dikke GSX-R is alleen in 1986 geproduceerd en ging vaker over de toonbank in het traditionele wit/blauw, rood/wit en wit. Deze mini-Gixxer vraagt nog wel om wat werk, want het viertaktblokje is niet-lopend weggezet. Een krachtpatser is het met vijf pk niet, maar de minibike weegt ook slechts 64 kilo. Searle schat de waarde van deze biggetjesroze minibike op een bedrag rond de € 3.500,-.

Van Veen OCR1000
De OCR1000: Searle schat de waarde van deze Nederlandse superbike op een bedrag tussen de € 100.000,- en € 110.000,-

Hollands enige superbike

Plannen om de totale motorwereld te veroveren waren er volop, maar het sprookje van Van Veen ging uit als een nachtkaars. De OCR1000 was een dijk van een machine, een pure schoonheid, een prijzige exoot en een indrukwekkende krachtpatser, maar dat deed er na 1978 allemaal niet toe. Door de oliecrisis stopte Citroën met de productie van het Comotor-wankelblok en daardoor zat Van Veen zonder aandrijfbron. Het was simpelweg over en sluiten. In de twee productiejaren werden er slechts 38 exemplaren gebouwd en daarvan is dit nummer vijf. De motorfiets uit 1977 heeft er 23.400 kilometer opzitten, maar dat is hem niet aan te zien. Gelukkig is hij in originele staat en heeft hij een complete geschiedenis. Dat drijft de prijs lekker omhoog. Een jaar eerder ging er nog een 1978’er weg voor € 77.000,-. Searle schat de waarde van deze Nederlandse superbike op een bedrag tussen de € 100.000,- en € 110.000,-. Dat grenst aan het onbetaalbare, maar zoals een creditcardmaatschappij zegt: ‘Sommige dingen zijn onbetaalbaar’ en een echte Van Veen hoort daar zeker bij.

Een Eysink uit 1922
Een Eysink uit 1922 met originele kentekenpapieren

Enige complete exemplaar ter wereld

Hoe bizar gaaf moet het zijn om letterlijk uniek te zijn? Deze Eysink uit 1922 maakt het mogelijk. Volgens Catawiki is het simpelweg het enige complete exemplaar in de hele wereld. Daarbij blijft het niet, want de tweecilinder van 500 cc rijdt goed en is in volledig originele staat. Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar het familiestuk is van de eerste eigenaar en beschikt over de originele kentekenpapieren. De twin blaast je met vier pk niet achterover, de versnellingsbak doet dat wel. Die heeft namelijk slechts twee versnellingen. Wil je weten hoe dit Nederlands stukje technisch vernuft rijdt, moet op Motor.NL maar even het filmpje opzoeken dat veilingmeester Searle van de lopende motorfiets schoot, nadat die jaren had stilgestaan. Searle schat de waarde van deze vaderlandse trots op een bedrag tussen de € 22.000,- en € 25.000,-.

Bekijk ook ons video-item over John Searle en zijn klassiekers

CCS Thunderwing uit 1991
CCS Thunderwing uit 1991

Waarom in hemelsnaam?

Na het zoet volgt het zuur. Ter afwisseling van al het moois presenteren we je met de nodige pijn in de buik deze CCS Thunderwing uit 1991. Volgens veilingmeester Searle is de driewieler nog altijd goed voor een bedrag tussen de € 7.000 en € 8.000,-.

De Harley-Davidson van Emiel Ratelband
De Harley-Davidson van Emiel Ratelband

De Tsjakkaaa-mobiel

Dit moet een van de weinige Harleys zijn waarbij de eigenaar meer herrie maakt dan de V-twin. De typische potato-potato-dreunen van deze FLHS uit 1980 gaan kopje onder bij het geTsjakkaaa van eigenaar Emile Ratelband. De zelfbenoemde positiviteitsgoeroe nam de motor in de jaren tachtig persoonlijk mee uit de Verenigde Staten. Een waarschuwing vooraf: Ratelband komt de motorfiets met 10.800 kilometer op de teller zelf afleveren bij de volgende eigenaar. Hij is nog wel zo vriendelijk om een onderhoudsbeurt cadeau te doen. Voor een bedrag tussen… Tsjakkaaa € 9.000,- en € 10.000,- is de Harley-Davidson van jou.

Het voorwiel van deze Moto Guzzi is uitgerust met hydraulische aandrijving
Het voorwiel van deze Moto Guzzi is uitgerust met hydraulische aandrijving

Tweewiel-aangedreven Moto Guzzi

Als het om uniek gaat, scoort deze Moto Guzzi V7 uit 1972 hoge ogen. Wie door de politie-uitdossing heen kijkt, ziet namelijk dat ook het voorwiel aangedreven wordt. De luchtgekoelde V-twin drijft als vanouds het achterwiel aan, maar het voorwiel is uitgerust met hydraulische aandrijving. Bestuurders kunnen kiezen uit alleen voorwiel-, achterwiel- of gecombineerde aandrijving. Deze rijdende testbank is het enige exemplaar ooit gebouwd. Je verwacht een mooi plaatsje in een museum voor dit kunststukje, maar hij kan dus ook gewoon in jouw schuur komen te staan. Dan moet je daar wel een bedrag tussen de € 10.000,- en € 11.000,- voor schuiven.

De ChiQane van Roel van der Heide uit IJmuiden
De ChiQane van Roel van der Heide uit IJmuiden

Vergeten Hollands glorie

Er zijn altijd uitvinders die de motor van de toekomst bouwen. Roel van der Heide in IJmuiden concentreerde zich met zijn ChiQane 1 op het rijwielgedeelte. Vanuit het niets presenteerde hij in 1999 deze motorfiets met naafbesturing. Het rijwielgedeelte trekt als vanzelf alle aandacht naar zich toe. De 700cc-V-twin is net zo bescheiden als zijn afkomst: een Honda Hawk 650 NVT. Het rijwielgedeelte dat daadwerkelijk sturen en remmen van elkaar scheidt, wist wel raad met de 82 pk die het produceert. In 1999 werd de ChiQane getaxeerd op bijna een halve ton in guldens, maar voor een bedrag van slechts € 6.000,- ging hij twee decennia later weg.

Bac Stayersmotor

De zwaarste wereldkampioen

Deze BAC-Meyer-gangmaakmotor uit 1928 met een cilinderinhoud van 2,4 liter was van niemand minder dan meervoudig wereldkampioen Noppie Koch. Het immense blok zijn twee ‘afgezaagde’ cilinders van een stermotor, die ooit een vliegtuig aandreef. Het toerental schommelt tijdens de werkzaamheden als gangmaker tussen de 1.800 en 2.000 toeren. Het gewicht van 275 kilo is indrukwekkend veel. Deze zware jongen moest tussen de € 15.000,- en € 20.000,- opbrengen, maar is ondertussen verkocht.

Ad van de Wiel
Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen