woensdag 19 juni 2024

Assen, april 2016: Michael van der Mark strijdend ten onder – terugblik

16 april 2016, TT Circuit Assen. Michael van der Mark is uitstekend begonnen aan zijn tweede World Superbike-seizoen. Na drie podiumplaatsen en een pole position uit zes races wilde de Ten Kate Honda-rijder tijdens zijn thuisrace in Assen – waar hij altijd wat extra’s heeft – vol voor de overwinning gaan. De Honda was op dat moment eigenlijk niet opgewassen tegen de Kawasaki en Ducati, maar daar had de Nederlander op deze dag maling aan.

WorldSBK Assen 2024: Michael van der Mark, genieten zonder podium

Michael gaat in Race 1 de strijd aan met Jonathan Rea (Kawasaki) en Chaz Davies (Ducati). Michaels teamgenoot Nicky Hayden kan de leiders alleen volgen terwijl polesitter Tom Sykes (Kawasaki) vroeg in de race ten val was gekomen. Davies doet het kopwerk, terwijl Rea en Van der Mark constant stuivertje wisselen. Michaels favoriete inhaalplek is de Geert Timmer-bocht, tot groot genoegen van het Nederlandse publiek. De Honda van Michael zwabbert praktisch in alle bochten, waarmee hij zijn 200% inzet kenbaar maakt. Vier ronden voor het einde gaat Rea voorbij aan Davies. Ook remt Van der Mark– natuurlijk in de laatste chicane – zich ook voorbij aan Davies. Met nog drie ronden te gaan, heeft Michael nog steeds niet aan de leiding gereden. In de Stekkenwal komt daar verandering in. Het duurt slechts een paar bochten, want in Meeuwenmeer wordt duidelijk hoeveel risico’s Van der Mark neemt. Hij valt bijna van zijn Honda en Rea komt hem voorbij. Met het ingaan van de voorlaatste ronde heeft Michael nog steeds goede papieren voor zijn eerste World Superbike -overwinning. Maar het loopt anders. Bij het insturen van Ossebroeken verliest Michael zijn Honda en crasht. Zwaar teleurgesteld keert hij terug naar de Ten Kate-pitbox. Maar het Nederlandse publiek is vooral trots op de geweldige show die Michael heeft laten zien en laat dat merken door een groot applaus. Michael is tot op de dag vandaag niet zo dichtbij een World Superbike-zege in Assen geweest. Komt daar in 2024 verandering in?

Foto’s: ANP

Beginfase van de race met Chaz Davies (7) voor Michael van der Mark (60), Tom Sykes (66) en Jonathan Rea (1).
Beginfase van de race met Chaz Davies (7) voor Michael van der Mark (60), Tom Sykes (66) en Jonathan Rea (1).

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen