zondag 25 februari 2024

Bax en Willemsen knokken verder

Zondag 25 maart wordt in Varsseveld het ONK zijspannen, quads, dames en MX3 verreden. Voor de zijspannen is deze tellende wedstrijd belangrijk voor het ONK, maar daarnaast is het tevens de laatste krachtmeting voor een week later in Zuid-Frankrijk de eerste Grand Prix van start gaat. En met negenvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen spreekt Nederland een flink woordje mee.

De 36-jarige Lochemmer liet onlangs doorschijnen dat 2012 wel eens zijn laatste jaar als actieve motorcrosser kon zijn en dat hij er alles aan zal doen om zowel de Nederlandse als de wereldtitel te veroveren. In Varsseveld, een circuit waar hij al veel won en hij in 1999 zelfs de basis legde voor zijn allereerste wereldtitel is hij zonder meer weer de te kloppen man, samen met zijn nieuwe Letse zijspanpassagier Harald Kurpniks.

De meeste tegenstand kan Willemsen verwachten van de 23 jaar jonge en inmiddels tweevoudig Nederlands kampioen Etienne Bax uit Valkenswaard. Bax is een coming man in de GP’s, maar was de afgelopen jaren in Nederland de meest constante rijder. Hij wordt in 2012 net als Willemsen bijgestaan door een Letse bakkenist, Kaspars Stupelis. Een ervaren bakkenist: hij werd in 2003 en 2004 al wereldkampioen met Willemsen.

Opmerkelijk detail is verder dat Bax vanaf dit seizoen over exact hetzelfde materiaal kan beschikken als Willemsen. Daniël Willemsen bouwt beroepsmatig zijspancrossmotoren en langzamerhand stapt de hele wereldtop over op zijn WSP-zijspannen, dus ook Etienne Bax. Naast Bax en Willemsen worden er nog veel meer wereldtoppers in de zijspanklasse in Varsseveld aan de start verwacht.

Naast de driewielers staan er in Varsseveld ook vierwielers achter het starthek, in de vorm van de quads. Maar er komen op 25 maart gelukkig ook ‘gewone’ crossmotoren aan de start en wel in de klassen MX3 en de damesklasse. Bij de MX3 is de titelstrijd helemaal open nu tweevoudig kampioen Maikel Swanenberg een stapje terug heeft gedaan. Bij de dames wordt veel verwacht van de Duitse wereldkampioene Steffi Laier, die tegenwoordig in een Nederlands team rijdt en ook naar Varsseveld zal komen. In de eerste wedstrijden was Laier ongenaakbaar, maar Marielle de Mol, Marianne Veenstra, Nina Klink, Nicky van Wordragen, Britt van der Wekken en Kimberley Braam zullen zeker felle tegenstand bieden op het snelle Vennebultencircuit.

De trainingen beginnen zondag 25 maart om 9.00 uur en om 12.00 uur valt het starthek voor de eerste keer. Het Varsseveldse motorcrosscircuit De Vennebulten is goed bereikbaar: het is te vinden aan de N18 (de weg van Varsseveld naar Lichtenvoorde), tegenover café De Radstake. Direct aan deze grote weg zijn ruim voldoende parkeerplaatsen voor handen. De entree bedraagt 15 euro. Jeugd tussen 10 en 15 jaar betaalt 5 euro en onder de tien mag je onder begeleide gratis naar binnen. Bij het startveld en verzorgt de Stichting ‘Kids & Sidecars’ een demonstratie van de jeugdige zijspancrossteam.

Overigens staat er komend weekend een ONK Zijspancross gepland in Valkenswaard. Meer informatie hierover is te vinden op www.motorverenigingvalkenswaard.nl.

Fotograaf: Eddy Koedijk

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen