13 C
Nederland
maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Crossbaan Den Helder definitief dicht

De motorcrossbaan in Den Helder gaat definitief dicht. Dit slechte nieuws meldt het Noordhollands Dagblad. De gemeente Den Helder heeft een aanbod van de provincie om een nieuwe baan te financieren afgeslagen en Noord-Hollandse crossers zinnen nu op acties. ’Ze vragen er zelf om. Wildcross!’, klinkt het op internetfora. In 2004 en 2005 leidde dit tot schade en overlast verspreid over de hele provincie, waarbij zelfs de mobiele eenheid van de politie moest ingrijpen. Inzet was een permanente motorcrossbaan, waar de sporters al decennia voor vechten. De acties werden gestaakt toen er een oplossing werd gevonden door de aanleg van een tijdelijke motorcrossbaan bij bedrijventerrein Kooypunt in Den Helder.

Het vijfjarige contract van die baan loopt echter op 1 januari af. De provincie is bereid flink geld te investeren in een nieuwe, permanente baan net ten zuiden van de huidige, maar daar wil het stadsbestuur van Den Helder niet aan. Verantwoordelijk wethouder Pia Bruin: ,,Het voorstel van de provincie strookt op belangrijke punten niet met de eisen die de gemeenteraad stelt.’’

Den Helder wil alleen een volledig overdekte baan, iets dat volgens gedeputeerde Tjeerd Talsma helemaal niet mogelijk is. Een indoorbaan zou de afmetingen van de Amsterdam Rai krijgen, dat is veel te duur. Talsma stelde daarom een open baan voor met overdekte start en finish, de plek waar volgens hem het meeste geluid wordt geproduceerd. Dat is volgens Bruin echter niet genoeg. Ze is bereid tot verdere gesprekken, maar tot die tijd is het over met het legaal crossen.

De motorsportclubs en de Noordhollandse Motorsport Federatie hadden nog de hoop dat het stadsbestuur het provinciale plan aan de gemeente zou voorleggen en crossen op de tijdelijke plek eerst zou gedogen. Voorzitter Henk Gouwenberg van de Motorcrossclub Den Helder, dat ruim vierhonderd actieve leden telt: “Vijf jaar lang is ons voorgehouden dat er een oplossing zou komen en wij hebben ons aan de afspraken gehouden. Nu staan we met lege handen, dramatisch. Wildcross-acties zullen er nu zeker komen. Wij als clubs zullen dat nooit promoten, maar ik ben bang dat we de achterban straks niet meer in de hand hebben.”

Inmiddels is er wel een lobby gestart maar of het zin heeft…

Foto: KTM

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen