dinsdag 21 mei 2024

Dakar 2015: Etappe 7

Terwijl een volgende rijder een dagsucces kon oppikken, namelijk Paulo Goncalves, was de zevende etappe ook vooral interessant voor het algemeen klassement. Joan Barreda kende in deze marathonetappe namelijk problemen, waardoor hij 120 kilometer met slechts één hand aan het stuur moest rijden. ‘Het roadbook liet een gevaar zien, maar er stond niet bij welk niveau het had. Normaliter is dat wel zo, daarom remde ik al vrij vroeg. Toch slipte ik in de modder en raakte ik iets. Ik vloog van mijn motor en brak mijn stuur’, aldus de leider in de wedstrijd. Het zorgde ervoor dat de Spanjaard zo’n zes minuten van zijn voorsprong kwijtraakte, aangezien Coma kort achter winnaar Goncalves zat. Matthias Walkner liet zich weer van zijn beste kant zien, door derde te worden. Zijn algemeen klassement is echter al aan gruzelementen geholpen, iets dat niet geldt voor de nummer vier van de zevende etappe, Pablo Quintanilla. De Chileen deed het weer goed en hield onder meer Price (5e), Rodrigues (6e) en Svitko (7e) achter zich. 

Het lijkt vanzelfsprekend te worden, maar Hans Vogels zette wederom een goede prestatie neer. De Brabander scoorde na de rustdag zijn beste dagresultaat, met een zestiende tijd. De KTM-rijder had slechts elf minuten en twintig seconden meer nodig dan Goncalves. Frans Verhoeven werd zevenentwintigste, op bijna 21 minuten. Waar haast elke etappe Jurgen van den Goorbergh of Jan van Gerven als derde Nederlander aankwam, was dat ditmaal niet het geval. Van Gerven kwam zelfs niet aan de finish, door een kapotte motor. De rijder van het BAS Dakar Team kwam in een moddergat terecht, waardoor zijn KTM verzoop. ‘Jan had zelf geen juiste bougiesleutel bij om de bougie er uit te draaien om zo water uit de cilinder te pompen’, liet teamgenoot Bastiaan Nijen Twilhaar aan rallymaniacs.nl weten. Aangezien slepen niet mogelijk was door de modder en Jan zijn teamgenoten niet in de problemen wilden helpen, gaf hij aan dat hij zelf wel voor een oplossing zou zorgen. Tot op dit moment is het nog niet bekend of hij uiteindelijk het bivouac heeft weten te bereiken. Jurgen van den Goorbergh werd uiteindelijk 61e met twee uur en twintig minuten achterstand op winnaar Goncalves. Daarmee werd hij afgetroefd door Henno van Bergeijk, nog een man die bezig is in het malle moto-klassement. De Husaberg-rijder scoorde een knappe 51e positie. Buiten Van Gerven zijn verder alle andere Nederlanders binnen, ondanks de zware omstandigheden door hevige regenval.

Na de rustdag is het nog altijd Joan Barreda die leidt, al is zijn voorsprong geslonken tot zes minuten en 28 seconden. Marc Coma heeft op zijn beurt weer een voorsprong van vier en halve minuut op Paulo Goncalves, de winnaar van etappe 7. Quintanilla, Price en Rodrigues hebben zo’n half uur goed te maken op Barreda. Hans Vogels steeds een plaatsje en staat nu negentiende. De volgende Nederlander vindt zich zes plaatsen verderop in de ranking, Verhoeven bezit de 25e positie. Van den Goorbergh staat 44e en lijkt de strijd om het malle moto-klassement te verliezen van Thomas Berglund, die nu drie uur en een kwartier voorsprong op de oud MotoGP-coureur heeft. Sjaak Martens is nu de vierde Nederland, op plek 53.

Foto: HRC

UPDATE: Helaas hebben we te horen gekregen dat Jan van Gerven de strijd heeft moeten staken. De vijfde Nederlandse uitvaller is dus een feit. 

Stage 8/7 – Car/Bike – Stage Summary – (Uyuni… door Dakar

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen