13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Le Dakar: weekend round-up

De zesde etappe van Uyuni rondom de Salar de Uyuni-zoutvlakte heeft Toby Price op zijn naam geschreven. Hij pakt daarmee zijn derde etappezege van deze Dakar Rally. De Australiër dichtte het gat met klassementsleider Paolo Goncalves tot luttele seconden. Matthias Walkner, eveneens KTM, reed netjes naar een tweede plaats. Op iets meer dan een minuut van de leiding pakte Portugees Goncalves de derde plaats, genoeg om zijn leiding vooralsnog te behouden.

Verder op de lijst verschuift nogal wat, zeker onder de grotere namen vielen zware klappen. Ruber Faria moest met een gebroken pols afstappen, maar de allergrootste tegenvaller komt op naam van Joan Barreda. De Spanjaard ving de 2016 Dakar aan als grootste favoriet voor de eindoverwinning, maar na twee genadeloze tijdstraffen, die hem tot twee keer toe de overwinning kostte, zat hij uiteindelijk tijdenlang langs de proef te wachten om gesleept te worden nadat zijn Honda serieuze motorbloktrubbels ontwikkelde. Barreda verloor zoveel tijd dat hij nu compleet afgeschreven voor de eindoverwinning.

ETAPPE 7: NATTIGHEID EN AFGELASTINGEN.

Voor de zoveelste keer werd niet de gehele etappe op snelheid verreden, en opnieuw op conto van El Niño. Het slechte weer stak een stokje voor flink doorrijden en het tweede Special Stage-gedeelte werd niet verreden, nadat grote delen van de route weggespoeld waren.

Nog voor vertrek was er al één grote naam die van het aanplakbiljet kon, want Joan Barreda gooide de handdoek in de ring. Criticasters zouden zeggen dat het pure demotivatie was, die de Spanjaard de kop kostte. Officieel valt Barreda uit door een blessure aan zijn hand, maar er valt wat te zeggen voor stoppen en het volgend jaar weer te proberen. Twee vervelend getimede tijdstraffen die je de overwinning kosten, gevolgd door een vervelende dag in de woestijn, zouden ieder man tot op het bot demotiveren. 

Uiteindelijk werd de laatste etappe voor de rustdag, ondanks de ingewikkelde omstandigheden, toch nog stevig doorgereden. In wisselende en tegenvallende situaties blinken de rijders met minder snelheid en meer techniek vaak uit, en zo bleek. Meervoudig enduro wereldkampioen Antoine Meo schrijft in zijn eerste Dakar Rally namelijk eventjes een overwinning op zijn naam. Achter hem werden Benavides en Michael Metge tweede en derde.

Klassementsleider Paolo Goncalves kwam in eerste instantie binnen als 31, wat hem flink duur zou komen te staan. Ware het niet dat Goncalves assistentie verleend had aan Matthias Walkner, die bij een valpartij zijn dijbeen brak. Walkner valt dan ook uit. Goncalves kreeg zijn verloren tijd terug en eindigde uiteindelijk op 1.57 minuten van winnaar.

NEDERLANDERS

Bij de Nederlanders herpakte Hans Vogels zich, die nu naar eigen zeggen weer plezier had in het rijden. Hij kwam alsnog als derde Nederlander aan de lijn in beide etappes. Wat dat betreft houden de heren Verhoeven en Van Pelt het patroon in stand, want in beide gevallen was Verhoeven snelste en zijn oud-leerling tweede.

Malles Moto-coureur Jurgen van den Goorbergh liet via social media weten dat hij blij was wat rust te kunnen pakken, en met het onbreekbaar enthousiasme van de Brabander gaat de voormalig MotoGP-rijder vandaag weer op pad.

Minder enthousiasme bij het kamp van Humphrey Senn van Basel. De KTM-rijder moest opgeven, niet door fysiek malheur of technisch falen, maar  door een kapotte assistentietruck. 

ETAPPE 8: HALVERWEGE

De etappe van vandaag, nummer 8, staat gepland van Salta naar Belén. Het betekent een fikse verandering van omgeving voor de rijders, die de laatste dagen vooral rotsachtige ondergrond te verwerken kregen. Het decor voor vandaag bestaat voornamelijk uit duinen, en de rijders met duinervaring kunnen nu hun eindelijk hun gram halen. Ook wat navigatie betreft gaat ervaring de rijders met helpen en de rijders zonder parten spelen.

Momenteel staat Paolo Goncalves nog aan de top met Toby Price op 3.12 seconden, een gat van niets na zeven etappes van Dakar geweld. Duinen schudden de kaarten met gemak, en aangezien de top tien binnen net geen half uur staat, kan aan het eind van de dag veel veranderd zijn.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen