dinsdag 23 juli 2024

De toppers van morgen dit weekend te zien in Heerde

Twee maanden na de Nederlandse Grand Prix zijspancross wordt in Heerde opnieuw een wereldkampioenschap georganiseerd. In het weekend van 13 en 14 juli komen ’s werelds beste jonge crossers naar Circuit Kamperweg Heerde aan de start in drie klassen: 65cc, 85cc en 125cc. Dit kampioenschap werd in 2004 ingesteld en is nu toe aan de twintigste editie. In het coronajaar 2020 werd er niet gereden.

De baan in Heerde is een typisch Nederlands zandcircuit. Dat betekent dat de Nederlandse rijders goede kansen hebben op podiumplaatsen. Ook het allereerste kampioenschap werd in Nederland verreden en ook toen werd de strijd gestreden in het zand van Heerde. Voor Nederland en Jeffrey Herlings was dat een gedenkwaardige wedstrijd, want daar behaalde hij zijn eerste wereldtitel. In de eerste manche moest Herlings nog Max Anstie één seconde voor zich dulden, in de tweede manche zette hij Donny Bastemeijer op bijna een halve minuut achterstand. Bastemeijer heeft, ook door een zware val in Kroatië, zijn carrière twaalf jaar geleden al beëindigd. Hoe het Herlings verder is vergaan is bekend. Datzelfde weekend finishten Ceriel Klein Kromhof en Glenn Coldenhoff in beide races van de 125cc bij de eerste vijf.

Het heeft zeven jaar geduurd eer Nederland een tweede wereldkampioen mocht verwelkomen. Maar toen was het wel twee keer raak. In het Spaanse El Molar werd Raivo Dankers kampioen in de 85cc en was Kay Karssemakers de sterkste in de 65cc. Dankers is inmiddels gestopt, Karssemakers acteert nu in de MX2.

MXGP Italië 2024: Gajser loopt iets uit op Prado

Twee jaar daarna werd er gereden in Lange (Estland). Daar won Ivano van Erp de titel in de 65cc-klasse. Vijf jaar later was het weer raak voor Van Erp. In het Finse Vantaa won hij de eerste manche van de 125cc voor Cas Valk en werd hij tweede achter de Let Janis Martins Reisulis (en eindigde hij voor Valk). Het werd in Finland een dubbel feest voor Nederland, want Gyan Doensen was oppermachtig in beide manches van de 85cc. Dani Heitink eindigde daar als vijfde en dertiende.

Afgelopen jaar, in het Roemeense Boekarest, toonde Heitink aan sterk gegroeid te zijn, want hij won de eerste manche, waarin Dean Gregoire derde werd, en werd achter Jarne Bervoets (en voor Gregoire) tweede in de tweede race. Die uitslagen leverden hem de wereldtitel op. Doensen, Heitink en Gregoire doen in Heerde alle drie mee in de 125cc-klasse en behoren allen tot kanshebbers op een podiumplaats, waarbij een titel tot de mogelijkheden behoort.

Tal van de huidige buitenlandse toppers deden ook voor het eerst van zich spreken in dit Junior Wereldkampioenschap. Een greep uit de bekendste namen die ooit wereldkampioen werden: Alessandro Lupino (85cc, 2006), Ken Roczen (85cc, 2007), Eli Tomac (125cc, 2009), Jordi Tixier (125cc, 2010), Jorge Prado (65cc, 2011), Pauls Jonass (85cc, 2011 en 125cc, 2013), Tim Gajser (125cc, 2012), Jett Lawrence (65cc, 2014), Maxime Renaux (125cc, 2015), Jago Geerts (125cc, 2016) en Mattia Guadagnini (125cc, 2019).

Grote kans dat je over enkele jaren de toppers ziet die het op 13 en 14 juli in Heerde uitstekend hebben gedaan. Mooi als je dan kunt zeggen: ‘Ik heb hem jaren geleden al in Heerde gezien’.

Foto: Infront

Dani Heitink in 2023 in Roemenië op weg naar de wereldtitel 85cc.
Dani Heitink in 2023 in Roemenië op weg naar de wereldtitel 85cc.
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen