vrijdag 1 december 2023

Deze Nederlandse motorcoureurs gaan internationaal scoren in 2021

Natuurlijk hebben we Nederlandse troeven met Bo Bendsneyder in de Moto2 en Michael van der Mark in de World Superbike, maar welke rijders zijn nog meer de moeite waard om te volgen in 2021? Motor.NL maakt een overzicht per kampioenschap.

World Supersport 300

Nederlandse wereldkampioenen in de wegrace zijn zeldzaam. Tot dit selecte rijtje behoort nu ook Jeffrey Buis. Nederlanders die hun wereldtitel prolongeerden zijn nog unieker, dat lukte alleen Egbert Streuer en Bernard Schnieders in de jaren tachtig. De 19-jarige Buis is het MTM Kawasaki-team trouw gebleven en begint als favoriet, maar zal moeten laten zien dat hij met de druk van regerend kampioen om kan gaan. Tijdens de officiële test in Barcelona leek Buis daar weinig last van te hebben, want toen stond hij tijdens de tweede dag ‘gewoon’ bovenaan. Tegenstand krijgt hij zeker, want er staan maar liefst 42 rijders op de startlijst. Concurrentie komt er ook vanuit zijn eigen team in de vorm van Koen Meuffels. De 26-jarige coureur eindigde het seizoen 2020 met een tweede en eerste plek in Estoril, en ziet het seizoen 2021 als zijn laatste kans op succes in deze klasse. ‘Ik zie mijzelf zeker als een titelkandidaat’, aldus de nummer vier van het WK in 2020. Victor Steeman keert, na een uitstap in het IDM, terug in de WorldSSP300. Steeman kon in 2019 met de snelsten mee met een vijfde plaats in het klassement. Steeman heeft wel een extra handicap, want hij is de enige KTM-coureur in een veld vol met Kawasaki’s en Yamaha’s. Ruben Bijman start als nieuwkomer in het WK. Voor de 17-jarige Yamaha-rijder wordt het een leerjaar, waarbij hij zich als doel heeft gesteld om in de top-15 te finishen.

Eerste race: Aragon, 21-23 mei

Dichtstbijzijnde race: Assen, 23-25 juli

Jeffrey Buis rijdt met #1 in 2021 | foto: 2SNAP.

Red Bull MotoGP Rookies Cup

De Red Bull MotoGP Rookies Cup is zeker voor Nederlanders een geschikte opstapklasse richting de Grand Prix. Kijk maar naar Bo Bendsneyder en Scott Deroue in het verleden. Dit jaar is Collin Veijer onze enige afgevaardigde in deze talentencompetitie. De 16-jarige uit het racedorp Staphorst liet tijdens zijn debuutseizoen in 2020 al zien met de kopgroep mee te kunnen. Op Motorland Aragón meldde hij zich zelfs geregeld vooraan, strijdend tegen onder anderen Pedro Acosta, die inmiddels een GP-zege achter zijn naam heeft staan. Veijer eindigde als tiende in het kampioenschap en dat is als nieuwkomer zeker niet verkeerd, maar voor dit jaar heeft hij duidelijk andere plannen. ‘Top-10 is voor mijn toekomst niet meer voldoende.’ Deze toekomst zou maar zo eens in de Grand Prix kunnen liggen, wanneer de talentvolle Veijer zich weet door te ontwikkelen.

Eerste race: Portimão, 16-18 april

Dichtstbijzijnde race: Sachsenring, 18-20 juni

Collin Veijer.

Spaanse CEV kampioenschap

Na twee jaar Red Bull Rookies en zeges inclusief een vice-titel in de European Talent Cup, zet Zonta van den Goorbergh nu in op het Junior Moto3 Word Championship. Dat doet ‘Team van den Goorbergh’ op hun eigen manier. In een klasse vol met GP-teams, komen zij met hun eigen team aan de start. Naast vader Jurgen, maken ook oom Patrick en neef Tiger deel uit van het team. Alleen monteur Mark draagt niet de naam Van den Goorbergh. Het kleine Honda-team is ambitieus en wil minimaal in de top-10 mee gaan doen. ‘Wanneer je vast in de top-5 zit, ben je klaar voor de Grand Prix’, aldus vader Jurgen. Over de mogelijkheid dat de 15-jarige Zonta in 2022 al GP’s rijdt, antwoordt Jurgen: ‘Dat is zeker niet ondenkbaar, ik schat die kans zelfs meer dan vijftig procent.’ Ook zal Zonta wedstrijden gaan rijden in het Italiaanse Moto3-kampioenschap. Van den Goorbergh is samen met Collin Veijer de Nederlandse hoop om op korte termijn weer een extra GP-rijder te hebben. Veijer zien we dit jaar naast de Red Bull Rookies ook in actie komen in het Junior WK Moto3 met een KTM van het AC Racing Team. In de European Talent Cup rijden dit jaar tevens Owen van Trigt, Justin Fokkert en Matthew Ruisbroek. Sander Kroeze zal in het Spaanse CEV Superstock 600 uitkomen.

Eerste race: Estoril, 23-25 april

Dichtstbijzijnde race:  Misano, 17-18 september

Zonta van den Goorbergh met vader Jurgen en oom Patrick (links).

World Sidecars/WK Zijspannen

De World Sidecars werd in 2020 vanwege corona geannuleerd. De laatste race dateert van oktober 2019 en toen stond niet Bennie Streuer, maar zwager Kees Endeveld met Jeroen Remmé op het podium. Endeveld eindigde in 2019 als zesde in het WK en wil dit jaar met zijn Duitse bakkenist Hendrik Crome gaan voor de top-5. ‘Aan het materiaal en het team kan het niet liggen’, aldus Endeveld. Bennie Streuers wereldtitel van 2015 is ondertussen al even geleden. Vorig jaar reed Streuer met Ilse de Haas erg sterk tijdens internationale races. Na hun breuk privé, gingen ze ook sportief hun eigen weg. Tot nu toe nog zonder geluk. Zowel De Haas als Streuer kwam hard ten val tijdens een test. Streuer heeft daarbij een zware rugblessure opgelopen. Het is daarom nog maar de vraag of Streuer dit jaar met zijn nieuwe bakkenist Emmanuelle Clement voor de titel kan strijden.

Eerste race: Pannoniaring, 25-27 juni

Dichtstbijzijnde race:  Oschersleben, 1-3 oktober

Kees Endeveld en Hendrik Crome.

World Endurance

In dit kampioenschap in teamverband is Nigel Walraven één van de coureurs van Team Bolliger Switzerland, een privéteam dat al jaren meedraait in de top-10. Walraven is in 2021 de nieuwe kopman. ‘We gaan dit jaar nog van start met het oude model van Kawasaki. Als we erin slagen om bij de eerste drie privéteams te zitten en tijdens de langere wedstrijden de fabrieksteams het lastig te kunnen maken, is ons seizoen geslaagd’, vertelt Nigel. Binnen het EWC-veld is er ook een Superstock-klasse, waarin de andere vaste Nederlander Wayne Tessels al een aantal jaren actief is bij het RAC41 ChromeBurner-team. Het Franse team rijdt sinds vorig jaar met de nieuwe Honda CBR1000RR en wil daarmee binnen nu en twee jaar gaan strijden voor de Superstock-titel.

Eerste race: Le Mans, 10-13 juni

Dichtstbijzijnde race: Oschersleben, [datum onbekend]

MotoE

Naast Bo Bendsneyder is er nog een Nederlandse rijder actief in de Grand Prix. Jasper Iwema is terug in de wegrace en rijdt voor Pons Racing in de MotoE-klasse. Wat we van de 31-jarige Drent mogen verwachten is lastig te zeggen, aangezien hij zes jaar geleden zijn laatste race op het asfalt reed.

Eerste race: Jerez, 30 april-2 mei

Dichtstbijzijnde race: Assen, 25-27 juni

Jasper Iwema
De eerst kennismaking van Jasper met de MotoE motor van Pons Racing was in Jerez.

IDM

Nederlanders die internationaal willen racen of doorgroeien kiezen tegenwoordig veelal voor het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft, afgekort IDM. Pepijn Bijsterbosch werd in het seizoen 2019 knap derde in het IDM Superbike 1000-kampioenschap. Na een moeizame voorbereiding en zoekende naar de juiste setup kwam de 31-jarige coureur in 2020 niet in de buurt van dit resultaat. Dit jaar wil Bijsterbosch weer een gooi doen naar een top-3-klassering als coureur van het BMW-team van Werner Daemen. Bijsterbosch is één van de rijders, die de beschikking heeft over de nieuwe BMW M1000RR. De andere Nederlander in deze klasse, Ricardo Brink, moet het nog doen met het S-model. Na drie IDM-seizoenen met Yamaha waren de eerste testen met de BMW veelbelovend. De 23-jarige Brink kende ook in 2019 zijn beste seizoen (7e) en wil graag weer in de buurt komen van deze prestatie.

In de IDM Supersport 600-klasse hebben we twee Nederlandse titelkandidaten. Rob Hartog en Glenn van Straalen streden in 2019 nog tegen elkaar in het WK en zijn nu kanshebbers in het IDM. Gemakkelijk wordt het zeker niet, want in deze klasse rijden ook coureurs met veel ervaring op de IDM-banen. De klasse zit ook vol met opkomende Nederlandse rijders, zoals Milan Merckelbagh, Jeroen Hilster en Joep Overbeeke. Daarnaast komen vanuit de IDM SSP300-klasse Rick Dunnik, Colin Velthuizen en Melvin van der Voort over. Dit betekent wel dat er in de Supersport 300-klasse weer nieuw Nederlands talent op moet gaan staan.

Eerste race: Lausitzring, 30 april-2 mei

Dichtstbijzijnde race: Assen, 13-15 augustus

Pepijn Bijsterbosch.
Rob Hartog.

BSB

In de BSB zien we in de laatste jaren een terugloop in Nederlandse deelnemers. De Brexit zal hier ook niet bij gaan helpen. Jaimie van Sikkelerus is één van de rijders die de sprong over de plas gaat maken. Van Sikkelerus heeft op zijn zachtst gezegd een pittig jaar achter de rug. Na vijf operaties aan zijn been is hij vastbesloten om terug te keren. ‘Waar ik sta is moeilijk te zeggen, want ik heb een jaar geen races gereden, maar ik wil zeker meedoen in de top-10.’ Van Sikkelerus gaat rijden op een Yamaha R6 in de British Supersport-klasse. Daarnaast zijn Jorel Boerboom en Tomas de Vries vaste gezichten geworden in de Britse GP2 (Moto2)-klasse.

Eerste race: Oulton Park, 25-27 juni

Dichtstbijzijnde race: Brands Hatch, 23-25 juli & 15-17 oktober

Northern Talent Cup

De Northern Talent Cup is een nieuwe Moto3-competitie, mede georganiseerd door Dorna, die voor Noord-Europese doorstroom moet zorgen richting de Grand Prix. De talentencup kreeg in 2020 zijn vuurdoop, waarbij Kas Beekmans als achtste eindigde in het klassement. Beekmans wil dit jaar doorgroeien naar de top-5, net als nieuwkomer Loris Veneman, die in Nederland al diverse titels behaalde op de kleine circuits. Vader Barry vertelt over zijn 14-jarige zoon: ‘We moeten zorgen dat we vooraan mee gaan doen, zodat we het niveau hebben om door te groeien naar de European Talent Cup of de Red Bull Rookies.’ Damian Boessenkool en Rio Olofsen zijn de andere Nederlandse deelnemers in de Northern Talent Cup.

Eerste race: Lausitzring, 30 juni-2 mei

Dichtstbijzijnde race: Assen, 25-27 juni & 13-15 augustus

Loris Veneman.

Nederlandse afvallers

De coronasituatie zorgt helaas ook voor Nederlandse afvallers. Dion Otten reed in 2019 nog in het WK, maar de 18-jarige coureur kondigde deze winter zijn afscheid aan vanwege het gebrek aan financiële middelen. Ook Benro Racing, een team met WorldSBK-ambities, is in 2021 niet meer van de partij, net als Scott Deroue. Wel maakte Deroue onlangs bekend dat hij als rijderscoach van de Yamaha bLu cRU BeNeLux aan de slag gaat.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image