Dit is waarom Martien Jimmink een Held met hoofdletter H is

Wanneer er een motorrijder met pech aan de kant staat, stop je altijd even om te kijken of je kunt helpen. Of duwen… Althans, dat hopen we. In de Dakar Rally is het niet anders, zo liet Martien Jimmink gisteren zien in de eerste proef.

Ergens middenin die proef over 319 kilometer zag Jimmink een gevallen motorrijder liggen. ‘Daar kan ik niet omheen, ik móet daar naartoe. Het was een leuke proef, eerst stenen, daarna duintjes met lekker mul zand, daarna weer stenen. En toen lag die Roemeense jongen daar. In een bult stof, met zijn ogen dicht en heel zwaar ademend. Ik dacht ‘die ligt hier dood te gaan’ en heb meteen op de rode knop gedrukt om hulp erbij te halen.’

Eerste-hulp-cursus

‘Toen hij zijn ogen open deed heb ik alle vragen gesteld die we in de eerste-hulp-cursus hebben geleerd: weet je wie je bent, waar je bent, wat er is gebeurd? Hij reageerde eerst nauwelijks, maar wilde wel opstaan. Dat ging niet, hij zakte meteen weer door zijn hoeven. Inmiddels waren er een paar militairen bij gekomen. Toen die jongen zei dat hij ok was, ben ik doorgereden.’

Eenmaal weer op gang – en in het stof van de hele trits motoren die hij eerder was gepasseerd – werd Jimmink gebeld door de organisatie of hij degene was die op de knop had gedrukt en of hij ok was. ‘Moest ik het nog eens uitleggen! Kostte weer tijd, dus kon ik weer aan het inhalen.’

Uiteindelijk werd Martien 80e op ruim anderhalf uur van etappewinnaar Toby Price.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Misschien vind je dit ook interessant?