‘Het is veel te vroeg om in paniek te raken over Rossi’

Het bizarre MotoGP-seizoen heeft een nog veel bizardere wending gekregen doordat Valentino Rossi gisteren zijn been op twee plaatsen gebroken heeft tijdens een enduro-ongeluk . Er is zelfs sprake van een gecompliceerde kuit- en scheenbeenbreuk van het rechterbeen, het zelfde been dat Rossi ooit brak op Mugello. Hierdoor heeft Rossi uiteraard vervroegd afscheid moeten nemen van zijn titelkansen, maar speculaties over een mogelijk einde van de Rossi’s carrière zijn veel te vroeg volgens Marien Cahuzak, sportcoördinator van MOTO73.

“Het is natuurlijk ongelooflijk jammer dat Rossi op deze manier is uitgeschakeld voor de titelstrijd. Daarnaast is het met Misano aanstaande sneu voor al die fans die stiekem er al vanuit gingen dat Rossi weer zou winnen tijdens zijn echte thuisrace. Maar ik vind het echt veel te vroeg om in paniek te raken. Ja, ook ik ken de verhalen van coureurs en andere sporters die op leeftijd waren en nooit meer terugkwamen na een blessure. Of dat voor Rossi ook geldt, is alleen met geen mogelijkheid te zeggen. Voorlopig heeft hij een dubbele beenbreuk en daarvan kun je perfect van herstellen. Ook als je niet meer de jongste bent en zeker met de medisch specialisten die Rossi bijstaan.”

“Er staat in principe ongeveer drie maanden hersteltijd voor deze blessure. Bij coureurs kun je dat echter gemakkelijk door de helft doen. Het zou dus zomaar kunnen dat Rossi nog een aantal GP’s rijdt dit seizoen, al kan ik mij ook voorstellen dat hij zich gaat richten op 2018. Een snelle rekensom leert dat hij namelijk net voor de drie overzeese GP’s fit zou kunnen zijn. Eventueel… Het lijkt mij echter niet heel handig om dan je rentree te maken omdat dit ook als je volledig fit bent een serieuze aanslag is op je fysieke en ook mentale fitheid.” 

“Yamaha zal zich door het wegvallen van Rossi zeker voor een gedeelte gaan voorbereiden op 2018 en het beste halen uit deze situatie door alvast te gaan testen in de race. Daarom verwacht ik dat een testrijder Rossi gaat vervangen, want op die manier kunnen ze testen tijdens de wedstrijd. Iets dat je in de winter niet kunt doen. Meest waarschijnlijke kandidaat is Katsuyuki Nakasuga, alleen er is wel een clash tussen het Japans kampioenschap en de GP op Misano.”

“Voor Michael van der Mark kan de blessure van Rossi, hoe vreemd het ook mag klinken, zomaar goed uit pakken. En dan doel ik niet op het feit dat Michael als vervanger op de M1 plaats gaat nemen. In 2010 brak Rossi ook zijn been en testte toen tijdens zijn herstel onder andere met de Yamaha R1. Uiteraard bemoeide hij zich ook ‘even’ met de afstelling en dat had zeer positieve gevolgen voor Cal Crutchlow die daarna meteen de dubbel pakte op Silverstone.” 

“Na afloop was Crutchlow zeer eerlijk door te erkennen dat de test van Rossi het team zeker verder op weg had geholpen. Daarbij ging het niet om afstellingen van chassis omdat Rossi een andere stijl heeft dan Crutchlow. Rossi had vooral op elektronica-gebied een aantal goede tips.”

“Of de historie zich gaat herhalen? Ik weet het niet omdat niemand het op dit moment weet. De prioriteit ligt nu eerst op het herstellen Rossi’s beenbreuk zodat hij zo snel mogelijk kan beginnen met de revalidatie.”

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?