dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Het ongekende talent van Jeffrey Herlings

2006, het EK 85cc in Gemert. De kleine Jeffrey Herlings, toen elf jaar oud, neemt het op tegen Alessandro Lupino (links, vijftien jaar oud) en Arnaud Tonus (rechts, veertien jaar oud). Het zadel van z’n Suzuki komt tot boven z’n middel en concurrenten Lupino en Tonus zijn zelfs zittend twee koppen groter.

Herlings, die niet qua lengte maar wel qua talent met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt, komt Lupino en Tonus in latere MX2-jaren weer tegen. Met nog hetzelfde ongeëvenaarde talent maar ook meer lengte in z’n lichaam geeft -ie in die MX2-jaren alles en iedereen het nakijken. Vorig jaar speelde heel veel pech ‘m parten, maar dit jaar gaat Herlings zonder twijfel weer volop voor de titel. Met de GP van Valkenswaard op 25 en 26 april in het vooruitzicht bekijkt MOTO73 in het huidige nummer (nr. 8 van 2015) de kracht van Herlings. In het artikel komen vader Peter Herlings, Peter van der Sanden, John van den Berk en Alex Hodgkinson aan het woord; wat vinden zij van het talent Herlings, en hoe zien zij de toekomst?

Vader Peter vertelt onder andere waarom hij Jeffrey al op jonge leeftijd naar het buitenland reed, en Jeffrey’s volledige focus op de motorcross. Peter van der Sanden, verslaggever van MOTO73 en al sinds Jeffrey’s geboorte vriend van de familie, haalt enkele jeugdverhalen van Jeffrey aan. Zo blijkt dat Jeffrey een hekel had aan school en dat -ie de leraren om simpele wijze duidelijk maakte dat hard leren voor hem niet nodig was: ‘Ik hoef niet te leren, ik word toch wereldkampioen en dan verdien ik meer geld dan jullie.’ Ook verhaalt Van der Sanden over de jeugdjaren van Herlings en hoe hij in die jaren één van de allermooiste wedstrijden van Herlings zag; een doodsimpele maïscross niet ver van zijn huis in Elsendorp, waar hij oudgediende Gert Jan van Doorn het nakijken gaf.

Maar het is niet allemaal rozengeur en manenschijn. Ook het moeilijke karakter van Herlings (stronteigenwijs, of een duidelijke eigen wil?) komt aan bod. John van den Berk haalt een anekdote aan waarin Herlings simpelweg niet komt opdagen terwijl er al van alles was geregeld: ‘Ik had met hem afgesproken dat hij vanwege het twintigjarig bestaan van mijn trainingsschool een dag naar Spanje zou komen. Ik had alles geboekt. Ik sta op het vliegveld te wachten en hij komt gewoon niet. Hij hoefde maar even een rondje te rijden, het de jongens even voordoen en ze allemaal een handje te geven. Voor die dingen heeft hij een manager nodig. Of noem hem adviseur, iemand die zijn agenda bijhoudt. Zijn moeder doet veel voor hem, maar dat is te close.’

Kortom: een artikel vol anekdotes en visies die een kijkje geven in het leven van het ongekende talent dat Herlings heet. Door Alex Hodgkinson wordt Herlings zelfs omschreven als ‘het grootste talent dat de motorcross ooit heeft gezien.’ Wie nog geen zin had in de GP van Valkenswaard heeft het na het lezen van dit artikel zeker. Gaat Herlings daar zijn ongekende reeks voortzetten? Want vanaf zijn GP-debuut in 2010 heeft Jeffrey elk jaar beide manches in Valkenswaard gewonnen. Het kan bijna niet anders dan dat die geweldige reeks in 2015 een waardig vervolg krijgt. To be continued…

Foto boven: Peter van der Sanden

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen