dinsdag 25 juni 2024

Kevin Schwantz: ‘Marc Márquez krijgt het zwaar volgend jaar’

De onvergetelijke Kevin Schwantz, een Suzuki-legende uit de jaren 80 met het beroemde nummer 34, heeft een interview gegeven aan speedweek.com. Hij gaat hier in op het thema jonge generatie coureurs en de terugkeer van Marc Márquez. Kevin vreest dat de comeback van de zesvoudige MotoGP-wereldkampioen gecompliceerd kan zijn. Hij gelooft dat Marc Márquez’ rol als dominante heerser aangevallen zal worden getrokken.

‘Marc,’ zegt Kevin, ‘kan niet aan de top van de hiërarchie blijven staan. Tenminste, niet zo gemakkelijk als in het verleden. Dit jaar zijn veel jongens ontstaan en ze zijn gegroeid. En ze zullen komend seizoen blijven groeien. Na een jaar afwezigheid in MotoGP zal Marc tijd nodig hebben om het tempo op te voeren. Hij zal altijd in gedachten houden dat zijn laatste race eindigde in een crash. Natuurlijk hoop ik voor hem dat dat niet het geval is en dat hij met dezelfde fysieke en mentale kracht kan rijden als voor de crash in Jerez.’

Vijf dingen die je nog niet wist over MotoGP-wereldkampioen Joan Mir

Kevin Schwantz hoopt dat Marc Márquez de fysieke en mentale kracht van de afgelopen jaren zal behouden. Maar hij vreest dat hij veel tegenwerking coureurs zal ondervinden van meer coureurs. Veel jongere coureurs in 2020 gegroeid en zullen blijven groeien.

Kevin Schwantz over de jonge generatie

Kevin had het ook over de volgende generatie coureurs. In het bijzonder degenen die nu van de Moto2 naar de MotoGP gaan: Enea Bastianini wereldkampioen, Luca Marini en Jorge Martin.

‘Het is geweldig om meer jonge rijders op deze motoren te hebben. Jack Miller is een goed voorbeeld van wat je kunt doen, ook al is hij niet meer zo jong. Bastianini en Marini zijn erg sterk. Misschien zijn ze volgend seizoen niet zo sterk, maar over twee of drie jaar wel. En dan zullen de managers van de andere teams denken: “Verdikke, waarom hebben we ze niet meegenomen?” Schwantz zegt dat hij de groei van de jonge coureurs in de verschillende klassen graag volgt.

Kevin Schwantz

Het is leuk om te zien hoe tieners groeien als ze door de Moto3 en de Moto2 gaan.

‘Het is leuk om te zien hoe tieners groeien als ze door de Moto3 en de Moto2 gaan. Als je ze goed bekijkt, kun je op de een of andere manier ook voorspellen hoe het afloopt. Kijk naar de Moto2 van een paar jaar geleden. Daarin reden toen bijvoorbeeld Franco Morbidelli, Alex Rins, Joan Mir en Quartararo tegen elkaar. Fabio Quartararo is een type coureur dat verloren had kunnen gaan voor de MotoGP. Met zijn talent zou hij dan veel vraagtekens hebben achtergelaten. Maar je kon het ook voorspellen door te kijken hoe de dingen voor hem werkten in de Moto2. Ook toen raakte hij verdwaald als hij het in een weekeinde niet kon vinden in de motor. Maar je ziet ook wat goede begeleiding en een goed team voor zo’n talent betekent.’

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen