woensdag 15 mei 2024

Moto2 Spanje 2024: Fermin Aldeguer scoort eerste zege in 2024

Fermin Aldeguer werd voor het seizoen door velen getipt als de grote kanshebber voor de Moto2-wereldtitel. De jonge Spanjaard – die al zeker is van een MotoGP-zitje in 2025 – maakte zijn favorietenrol tijdens de vierde Grand Prix waar. Zonta van den Goorbergh scoorde drie WK-punten met een dertiende plaats in Jerez. Bo Bendsneyder raakte geblesseerd bij een crash in de openingsfase van de race.

Foto’s: Henk Keulemans

Zonta van den Goorbergh begon sterk aan de Spaanse Grand Prix. Vrijdagmiddag was de 18-jarige coureur – op een zonnig Jerez – een aantal keer bovenaan de tijdlijst te vinden. Van den Goorbergh eindigde als zevende en mocht rechtstreeks starten in Q2. In deze kwalificatie ging het na vijf bochten mis. De RW-Idrofoglia Racing GP-coureur ging zonder enige waarschuwing onderuit, mogelijk over een natte plek die er her en der nog lagen vanwege de regen die eerder in de ochtend was gevallen. Van den Goorbergh zette geen tijd in de kwalificatie en moest als achttiende starten. Na een goede eerste bocht schoof de Brabander direct op naar een veertiende plaats. In de tweede ronde gebeurde er een incident wat zijn race zou veranderen. Bij het aanremmen voor een langzame werd Van den Goorbergh naar buiten gedrukt en verloor daarbij veel plaatsen. Bij het aankomen van de bocht kwam hij terug op ideale lijn in aanraking met Senna Agius. De Australiër kwam ten val en Van den Goorbergh kreeg vanwege onverantwoordelijk rijgedrag een long lap penalty. Ondanks deze extra straf wist de jonge Nederlander vanaf een twintigste weer naar voren te komen. Van den Goorbergh passeerde een aantal rijders en door een aantal crashes schoof hij op naar een dertiende plaats. Dit leverde hem voor de tweede keer dit jaar drie WK-punten op. Maar zonder het incident was er zeker meer mogelijk geweest.

Beterschap Bo!

Bo Bendsneyders race was al in de tweede ronde voorbij, nadat hij zich als twintigste had gekwalificeerd. De Rotterdammer kwam door een vervelende val in de laatste bocht hard op het asfalt terecht. Hij brak daarbij zijn linker sleutelbeen en blesseerde zijn voet. Ook de Belg Barry Baltus bereikte door een crash niet de finish.

Moto2 Amerika 2024: Sergio Garcia verrassende winnaar en WK-leider

De winst in de Moto2-wedstrijd ging naar Fermin Aldeguer. Dit betekende dat vier verschillende coureurs een van de vier races in 2024 heeft gewonnen. In de slotfase kwam Joe Roberts – die na de eerste ronde slechts elfde lag – nog dichtbij. De Amerikaan is door zijn derde tweede plaats op rij wel de nieuwe leider in het wereldkampioenschap. Roberts neemt deze positie over van Sergio Garcia die achter Manuel Gonzalez als vierde over de finish kwam. Aron Canet – winnaar van de Portugese GP – kon tijdens de race niet in actie komen, nadat hij in de trainingen bij een crash zijn enkel had gebroken.

• Racegemiddelde winnaar: 156,5 km/h
  • Snelste ronde (9e): Joe Roberts (US), Kalex, 1.41,020 = 157,6 km/u (nieuw record)